Унгарците в Румъния поискаха автономия, парламентът няма да я разреши

1965
Унгарците в Румъния поискаха автономия, парламентът няма да я разреши
Снимка: Getty Images / Guliver

Председателят на управляващата румънска Социалдемократическа партия Ливиу Драгня заяви, че „не съществува риск“ парламентът на страната да приеме законопроекта за регионална автономия на населявания с етнически унгарци Секейски регион в централната част на страната, пише румънският унгарскоезичен вестник Új Magyar Szó.

Политиците в Румъния реагираха, след като в петък в Държавен вестник бе публикувана гражданска инициатива за проектозакон, предвиждащ автономия на Секейския регион.

Драгня посочи, че Социалдемократическата партия и нейните коалиционни партньори „няма да се поколебаят за миг“ да отхвърлят проекта, който според него е противоконституционен.

„Съжалявам, че има инициативи като тази, които провокират напрежение в част от населението и няма да доведат до нищо положително“, посочи партийният председател, предаде Фокус.

Според законодателството на страната инициаторите на законопроекта имат половин година, за да съберат 100 000 подписа от най-малко 11 окръга в Румъния, с най-малко 5000 подписа от окръг, в подкрепата на законопроекта, за да може той да бъде обсъден в парламента в Букурещ.

Гражданска законодателна инициатива за обявяване на автономия на Трансилвания е била подадена на румънския парламент за обсъждане. Регионът Секей, който обединява централните румънски области Муреш, Харгита и Ковасна е населяван предимно с унгарци. Инициативата е събрала повече от сто хиляди подписа, предаде Romania-Insider.

Според изяснителния меморандум Секейският регион е „исторически регион със особена история“, който в миналото се е радвал на широка автономия, независимо от държавата, към която е принадлежал, включително дори и по време на комунистическото управление на Румъния.

Румънският президент поиска референдум за законопроекта за освобождаване на затворници

Румънският президент Клаус Йоханис обяви, че спорното предложение на социаллибералното правителство за амнистия на затворници, което мо...

Инициаторите сочат, че предложението е базирано върху принципа на субсидиарността като „една от основните ценностите на всички страни в Европа“, според която местните общности трябва да имат глас относно въпросите, които представляват интерес за тях.

Инициаторите критикуват забавянето на рационализацията на Румъния и затова смятат прилагането на проекта за полезно и демонстриращо, че „рационализацията е наистина решението за Румъния“. Според проекта Секейският регион трябва да стане автономен регион със статут на правен субект, който да контролира и управлява въпросите, свързани с упражняването на собствена регионална политика. Там се твърди, че „автономията на региона не застрашава териториалната цялост и суверенитета на Румъния“.

Според предложенията унгарският език ще бъде официален език в автономния регион и ще бъде използван в образованието, културата, правосъдната система и администрацията. Регионът трябва да има управителен съвет, управителна комисия и президент, както и местни власти. Президентът на Секейския регион ще бъде избиран пряко от жителите на областите в свободни общи избори за период от четири години според проекта.

Проектът има специална глава, посветена на „връзката между държавата и региона“, според която правителството на Румъния ще назначава префект в региона, който да съблюдава спазването на закона и да е медиатор между регионалните власти и централните власти в Букурещ.

Това е вторият опит за обявяването на независимост на Секейския регион. През 2012 г. партия „Демократически съюз на унгарците в Румъния“ предложи подобен проектозакон, който бе отхвърлен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Историк от Белград обяви Рилския манастир за "пазител на сръбските духовност и история"

Мицкоски: Включването на българите в Конституцията е диктат

Вучич: Сърбия изпълни всички задължения по Брюкселското споразумение

Румъния се готви да придобие корейски 155-милиметрови гаубици K9

Взривиха кола в Атина (ВИДЕО)

Гърция ще развива ПВО, което да я защитава от дронове

Главчев обсъди с Курти разширяване на сътрудничеството на България с Косово

Дни преди изборите: Пендаровски се застъпи за конституционните промени в РСМ

Северно Косово: Сърбите имаха шанс за мирна промяна и го бойкотираха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com