В Косово от днес няма комендантски час

1457
В Косово от днес няма комендантски час
Снимка: iStock/Guliver

Нови, облекчени мерки за предотвратяване на разпространението на пандемията COVID-19 влизат в сила днес в Косово, които, наред с други неща, отменят вечерния час, съобщават медии от Прищина.

С решението, взето от правителството на Косово в петък след видимото намаляване на броя на смъртните случаи и случаите на заразяване през последните седмици, работата на заведенията за хранене се удължава с един час, т.е. до 23:00 часа. Освен това се премахва задължението гражданите да носят маски на открито, ако не са в компанията на други лица, т.е. те се движат сами.

„Според данни на Института за обществено здраве на Косово епидемиологичната ситуация в Косово се представя като стабилна, с продължаващ спад на положителните случаи. Основните мерки са следните: Ограничението за движение е премахнато, но от полунощ до 5 часа не е позволено да се събират хора на закрито и на открито; работното време на кетъринга се удължава до 23:00 часа; отпада задължението на гражданите да носят маски, докато се придвижват сами в открита среда”, гласи решението на правителството.

В Косово през последните дни се наблюдава значителен спад в броя на болните и умрелите от COVID-19. При средно от две до три хиляди теста, извършвани ежедневно, през последните няколко седмици, регистрират от десетина до няколко десетки случаи на заразени.

Италия намалява комендантския час в районите с нисък риск

Италия одобри нов комендантски час, който позволява на хората да бъдат навън вечер с един час по-дълго. Решението беше взето, след като...

Броят на жертвите от пандемията също е спаднал значително, през последните 72 часа е съобщено само за една смърт от коронавирус.

Броят на активно заразените с COVID-19 в страната, според последния доклад на компетентните здравни органи, в момента е 2380.

Проблем за косовските власти при справянето с пандемията остава ниският брой предоставени ваксини и броят на ваксинираните хора. Официално до момента са ваксинирани около 64 хиляди души - предимно медицински персонал и пенсионери, с ваксини, получени като дарение от програмата КОВАКС и от Европейския съюз. Това, според съобщенията в медиите, поставя Косово в групата на страните с най-нисък процент на ваксинирани и то не само в региона, но и в Европа.

В петък, 28 май, правителството на Албин Курти обяви, че е постигнало споразумение с Pfizer за закупуване на 1,2 милиона дози ваксина през следващите месеци.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com