X
 
 

В Косово се очакват арести на бивши членове на АОК

746 0
photo of В Косово се очакват арести на бивши членове на АОК
Снимка: Getty Images/Guliver
Председателят на Организацията на военните ветерани (ОВВ) от войната в Косово 1998 -1999 г. Насим Харадинай твърди, че първите арести на бивши членове на Армията за освобождение на Косово (АОК), за които има заповед за издирване от Специалния съд за военни престъпления, ще бъдат факт до края на тази или следващата седмица, съобщава МИА, цитирана от БГНЕС.

Информацията, с която Харадинай разполага, е предоставена от адвокатите на ОВВ, които са в контакт със структурите на Специалния съд.

САЩ предупреди Косово да не се противи на трибунала за военни престъпления

Посолството на САЩ в Косово изпрати категорично предупреждение към ръководството на страната заради опитите за отмяна на новия съд за в...

Специалният съд за военни престъпления, известен в Косово като „Съда за АОК”, е ръководен от международни прокурори и съдии. Формално работата на тази институция започна на 14 януари с разпита на бивш командир от АОК.

Няколко десетки бивши командири или членове на АОК са получили покана да се явят пред съда в качеството си на заподозрени или свидетели на престъпления срещу цивилното албанско и сръбско население в Косово по време на последната война.

Разследването е за периода януари 1998 – декември 2000 година.

Очаква се първите обвинения да бъдат повдигнати до края на годината.

Тачи и приятелите му от АОК изглежда ще отидат на съд

Прокуратурата на Специалния съд за разследване на военни престъпления в Косово ще предяви на президента на Косово Хашим Тачи, на предсе...

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
Последно в Актуално