В Македония арестуваха заподозрени в съучастие за терористични атаки

1378
В Македония арестуваха заподозрени в съучастие за терористични атаки

Македонските власти повдигнаха обвинение срещу 7 лица на възраст между 23 и 28 години поради основателно предположение за тяхно участие в терористична организация.

Част от заподозрените бяха арестувани след координирана операция в два града. Полицейската акция продължи до рано тази сутрин и тя се проведе в столицата Скопие и в град Тетово, в западната част на Република Македония. При обиските е открито и едно знаме с надпис "Ислямска държа е вечна", уточнява БГНЕС.

Докато НАТО отлага дали да засили присъствието си в Черно море, Борисов иска да няма въобще присъствие

Аз цял живот съм бил биткаджия и знам, че хубав бой няма – винаги е лошо. Затова много пък по-умни и по-мъдри от мен преди векове...

Срещу четирима от тях е наложена мярка "задържане под стража 30 дни". И четиримата веднага са предадени на съдебните власти. Един от обвиняемите се издирва, а за други двама се предполага, че и в момента се намират на територията на Сирия.

Петима са от Скопие и по един от Тетово и Куманово. От вътрешното министерство в Скопие съобщиха, че всички те са били на обучение в терористичните лагери.

Според Скопие към 130 са македонските граждани, присъединили се към ислямистите, за да се бият в Ирак и Сирия. Шестнадесет са загинали и 72 са се върнали в страната. Президентът на Македония Георге Иванов заяви неотдавна, че на завърналите се гледа като на „потенциални терористи“.

През август 2015 г. бяха арестувани 11 македонци, обвинени във връзки с ислямиситте в Близкия изток. Шестима, сред които Реджеп Мемиши, имам на джамия в Скопие, смятан за водач на групата, получиха присъди от 5 до 7 г. затвор. През май петима други бяха осъдени на 2 до 4 и половина години затвор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com