X
 
 

В Румъния ще има рекордно увеличение на пенсиите

1908 2
В Румъния ще има рекордно увеличение на пенсиите
Снимка: Румен Скрински
Пенсиите в Румъния ще бъдат увеличени с темп, невиждан от 30 години насам. Увеличението е предвидено в бюджета на северните ни съседи за догодина, пише в. "24 часа". Това става на фона на нарастващи опасения, че страната ще надхвърли прага за бюджетния дефицит, определен от правилата на ЕС, и ще се изправи пред риск за понижаване на кредитния рейтинг, коментира Reuters.

Увеличението е част от програмата на новото румънско правителство, водено от Лудовик Орбан и е наследство от предишния кабинет. Новото правителство обещава, че ще увеличи събираемостта на данъците и ще намали бюджетните разходи, за да спре увеличаването на дефицита.

Икономисти: Значително изоставаме от Румъния и останалите страни в Източна Европа

Изоставаме съществено от Румъния и от другите страни от Източна Европа. Това обяви макроикономистът проф. Ганчо Ганчев, който е препода...

Орбан обаче призна, че ситуацията е много трудна и наследството на предишния кабинет поставя на изпитание румънския държавен бюджет. джетът за 2020 г. не може да се справи с нови допълнителни разходи”. Според румънски издания голямото пенсионно увеличение ще е за сметка на орязването на други програми. Една от тях е програмата за финансиране на местни проекти, критикувана от години, че разпределя пари по политически признак.

Кабинетът уверява, че ще намали бюджетния дефицит от 4,4% до 3,6% от БВП през следващата година. Икономическите експерти обаче казват, че при такова увеличение на разходите за пенсии това няма да се случи.

Румънски медии припомнят, че миналата година пенсиите в северната ни съседка вече бяха повишени с 15%. В момента те са средно около 522 лева, а от септември догодина трябва да станат средно 733 лв.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
  • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    В Румъния ще има рекордно увеличение на пенсиите, а у нас на тока, парното водата и таксите!
  • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
    В Румъния народа не протестира ако му увеличават доходите, а в България разходите. Всеки увеличава това за което народа проявява търпимост.
    : 0 !