В Северна Македония намалява подкрепата за евроинтеграцията, обяви посланикът на съседката ни у нас

1084
В Северна Македония намалява подкрепата за евроинтеграцията, обяви посланикът на съседката ни у нас
Снимка: БГНЕС

Посланикът на Република Северна Македония (РСМ) в България Агнеза Руси Поповска предупреди днес на форум в София, че подкрепата за процеса на евроинтеграция в нейната държава намалява. 

Ние бяхме една от най-евроентусиазираните държави от Западните Балкани, с над 90 процента подкрепа за членство в ЕС. Сега тази подкрепа е спаднала с около 35 процента, каза посланик Поповска на форума „ЕС се среща с Балканите“ (EU Meets the Balkans), който се провежда в София.

Дипломатът поднесе извинение от името на министъра на външните работи Буяр Османи, който трябваше да участва във форума, но се налага да бъде в Рейкявик за срещата на върха на Съвета на Европа, тъй като РСМ понастоящем е председател на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, предаде БТА.

Тази година форумът, който се провежда за втори път, е посветен на предизвикателствата и бъдещето на европейската политика на разширяване в контекста на новите реалности и заплахите за сигурността. Организатор на събитието е Европейският либерален форум с подкрепата на партия „Алианс на либералите и демократите за Европа“ (АЛДЕ) и Атлантическия клуб в България.

ОЩЕ: Ковачевски: Има сигнали, че някои от депутатите от опозицията ще подкрепят конституционните промени

Посланикът на РСМ в София Агнеза Руси Поповска отбеляза, че проевропейските нагласи в страната са били едно от най-силните оръжия срещу зловредните намеси, на които сме свидетели днес. По думите ѝ обаче нагласите в обществото в РСМ, а и в региона, са се променили и подкрепата за евроинтеграцията намалява. Според нея това се дължи на възприятието, че направените обещания не са изпълнени.

За да можем да реализираме статута на страна кандидат за членство, през 2005 г. трябваше да променим конституцията на страната. Сега сме в позиция отново да отворим конституцията, за да затворим тази фаза на започване на преговорите. Тази условност, която се появява в средата на процеса, е причина за разочарование, посочи посланик Поповска във връзка с промените в конституцията на Северна Македония, предвидени в преговорната рамка. Тези промени предвиждат вписване на българите и на други националности в основния закон на РСМ като държавотворни народи.

Посланикът отбеляза обаче, че обществената подкрепа и възприятията са обратим процес. За целта обаче, според нея, са необходими усилия от страна на ЕС във връзка с условията по пътя на евроинтеграция. Тя призна, че усилия трябва да бъдат положени, разбира се, и от страната кандидатка, която трябва да продължи да работи по изпълнение на условията за членство.

Най-голямата тревога от гледна точка на РСМ е дългото време, което страната прекара в „чакалнята“ – от получаването на статута на кандидат за членство през 2005 г. до момента на първата междуправителствена конференция, поставила началото на преговорите, миналата година, отбеляза Поповска.

Посланичката изрази удовлетвореност от новата инерция в процеса на разширяване на ЕС към Западните Балкани, което според нея е в състояние да обърне обществените нагласи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Вучич търси помощ от южноамериканските държави срещу резолюцията на ООН за Сребреница

Гърция пусна мобилно приложение, за да се докладват нарушения по плажовете

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

„Правителствата са безсилни, но хората сме силни“: Активисти в Истанбул протестират за помощ към Газа

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани