В Скопие пак разбиха плочата на Мара Бунева

23245

Счупена е поредната плоча, поставена на кея на Вардар, в памет на 85-годишнината от смъртта на Мара Бунева, предаде електронното издание МКД.МК. Плочата беше поставена вчера, в присъствието на българи от двете страни на границата, както и на лидера на ВМРО - БНД Красимир Каракачанов. Тя бе сложена на мястото на изкъртената мраморна плоча, която няколко пъти беше възстановявана и винаги след това - разбивана. Този път плочата беше от пластмаса, но часове след поставянето й, читател на електронното издание МКД.МК е изпратил снимки, че тя е разбита.

"Осквернена е паметната плоча на Мара Бунева, поставена от българските сдружения", е заглавието на електронното издание МКД.МК. В текста се казва още: "За да се постави паметна плоча, е необходимо разрешението на общинските власти. Остава да видим  дали организаторите са го получили или слагането на плочата е самоинициатива".

Македонската заблуда се разсейва, а ние можем само да допринесем

Напоследък откъм Македония все по-често се чуват гневни скандирания. За щастие, срещу правителството на премиера Никола Груевски.Мноз...

Медиите в Скопие отбелязват вчерашното събитие на кея на Вардар, където бе почетена паметта на Мара Бунева. "Каракачанов пристрастен към Мара", е заглавието на македонския вестник "Вечер". В текста се казва: "Проявата, макар и с леки провокации, премина без инциденти, но и без някакво голямо помпене. Разбира се, ако се остави настрана говорът на Красимир Каракачнов, пълен с националистическа омраза. И сценографията беше позната - заедно с партийните знамена се вееше и македонското.

"Счупената мраморна плоча на Бунева е заменена с пластмасова", пише електронното издание "Либертас", което публикува и видео. "Каракачанов: Македонските власти трябва да поставят и паметник на Бунева", пише "24 вести". В текста се цитира Красимир Каракачанов, който в Скопие е заявил: Македонските власти трябва да поставят паметник и на Мара Бунева. Като гледам в центъра на Скопие - колко паметници са издигнали, на певци, на личности, които не са свързани с македонската история по никакъв начин, а няма нито един паметен знак за една героиня, която даде живота си за Македония. Това е работа на управляващите, особено на тези, които носят името ВМРО".

За панихидата съобщи и телевизия "Алфа".

Всички медии използват един и същи цитат, с който припомнят събитията: Бунева е противоречива личност за македонската история. Официалното становище на държавната наука е, че Бунева е извършила атентат срещу Прелич в полза на великобългарската идея на Ванче Михайлов, а не в полза на македонското освободително движение. Противоречивата Бунева, за нейните последователи, е герой, чиято идея все още не е забравена.

Натискът върху българите в Македония продължава

Шестима граждани на Струмица с двойно македонско-българско гражданство бяха арестувани след груби обиски на домовете им. Това стана на ...

Редактор: Десислава Ушатова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com