Вандали оскверниха български паметник в Ниш

1094
Вандали оскверниха български паметник в Ниш
Снимка: iStock/Guliver

Надпис, който започва с думите "българските окупатори", се появи на паметника-костница в нишкия квартал Ледена стена. Там са погребани повече от 2000 български войници, убити по време на освобождението на Ниш през Втората световна война, съобщават сръбски медии.

Този вандалски акт бе осъден от министъра на труда, заетостта, ветераните и социалните въпроси Зоран Джорджевич, предаде БГНЕС.

Шовинистичният надпис на паметника от Втората световна война се появи вчера и тази сутрин полицията охранява паметника, а работници от комуналната служба в Ниш се опитват да се премахнат оскверняващите думи.

Като извършители са се подписали от "Службата за млади сърби", които призовават президента Александър Вучич да им помогне за преместване на костите на мъртвите българи от Ниш в София.

„Българските нашественици не могат да бъдат освободители. Премести това в София, Вучич, реагирай“ , са написали вандалите на паметника-костница.

Във войнишкия паметник-костница са положени останките на 2015 български войници, които са били убити в последните боеве за освобождението на Югославия през Втората световна война. „Като ресорен министър осъждам този вандализъм, който е дело на човек, който ще бъде наказан. Ние като народ не стоим зад него, а развиваме добри отношения с българите, които ние ще се стремим да запазим в бъдеще ", каза Джорджевич.

Генералният консул на България в Ниш Едвин Сугарев каза пред Радио Телевизия Цариброд, че ще последват дипломатически протестни ноти и той оценява случая като примитивен национализъм.

По указание на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева, българският посланик в Белград Радко Влайков е изразил остър протест в Министерството на външните работи на Република Сърбия. Българският дипломат е акцентирал и върху особеното притеснение от факта, че оскверняването на паметника възражда говора на омразата и всява страх в навечерието на изборите за национални съвети на националните малцинства в Република Сърбия на 4 ноември 2018 г., включително на Национален съвет на Българското национално малцинство. Посланик Радко Влайков е посочил също, че този случай е поредното доказателство, че на местно ниво периодично изскачат рецидивите на миналото, тъй като до някои райони в Сърбия все още не е достигнала информацията, че на най-високите нива на двете държави и правителства се работи за историческо помирение.

От страна на Министерството на външните работи на Сърбия е изразено съжаление от оскверняването на военния паметник-костница. Подчертано е, че вандалският акт е неприемлив и в дисонанс с отличните отношения между двете страни. По време на срещата е поет ясен ангажимент от сръбска страна за незабавно внимателно проучване и реакция по случая.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com