Венизелос защитава и българската позиция за Македония

43449
Венизелос защитава и българската позиция за Македония
Снимка: Getty Images / Guliver

Гърция и Македония са готови за активизиране на преговорите по спора за името с посредничеството на ООН и за засилване на двустранните отношения. Това каза гръцкият външен министър Евангелос Венизелос след срещата си в Скопие с македонските държавни ръководители и с представители на политическите партии, предаде БГНЕС.

Гръцкият политик подчерта, че спазването на добросъседски отношения е основната пречка пред Македония за влизане в ЕС, а не спорът за името на страната.

Венизелос: Проблемът на Македония с Гърция е много по-малък от този с България

Проблемът, който Гърция го има със Скопие, е много по-малък от този, който има с България за „изкуствената национална идентичност...

"Моите лични впечатления от срещите са, че парламентът, политическите партии и гражданското общество са готови да участват в диалога не само по спора за името, а и за напредък в двустранното сътрудничество", заяви Венизелос в отговор на въпрос дали е оптимист за решаване на спора за името на Македония след разговорите в Скопие.

Той каза още, че ще покани своя македонски колега Никола Попоски в Солун в края на април на заседание на правителството, посветено на дневния ред на Гърция като настоящ ротационен председател на ЕС и определи това като отлична възможност за нов тласък на евроинтеграцията на региона.

Гръцкият външен министър остава на позицията си, че спорът за името не е главната пречка за започване от Македония на преговорите за членство в ЕС. Това е свързано и с изпълнението на критериите от Копенхаген и най-вече поддържането на добросъседски отношения не само между Скопие и Атина, но и между Скопие и София.

"Главна пречка за европейската перспектива на Република Македония не е добре познатият двустранен спор за името, а също и ангажиментите за изпълнение на копенхагенските критерии и най-вече ключовият критерий за спазване на принципа за добри отношения със съседите. Това не е изискване от национален характер, а общ европейски и международен ангажимент. Спазването на принципа за добросъседски отношения, придържането към резолюциите на Съвета за сигурност и към международното право е изключително важно за всяка страна кандидат, а не само за Македония", заяви Венизелос.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com