Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

ВМРО-ДПМНЕ и ВЛЕН си стиснаха ръцете за коалиция в РСМ

06 юни 2024, 23:59 часа • 1753 прочитания

Бъдещият премиер на Северна Македония Християн Мицкоски и лидерите на албанската коалиция ВРЕДИ/ВЛЕН финализират преговорите за коалиционно правителство още тази вечер. Това заяви председателят на Демократическото движение, част от ВЛЕН, Изет Меджити пред TV 24, предаде БГНЕС.

"Очаквам тази вечер да си стиснем ръцете с мандатоносителя Мицкоски", каза той. "Преговорите са към своя край... установени са принципите на новото управление, хармонизирани са програмите и сме към края на третия етап. Анализираме кой къде ще бъде част от коалицията", добави Меджити.

Още: Силяновска ще връчи мандата за съставяне на правителство през следващата седмица

Билал Касами, който спечели мандат на изборите на 8 май, ще остане на кметския пост в Тетово и ще бъде заместен от свой съпартиец в парламента. Лидерът на ВЛЕН Арбен Таравари най-вероятно ще бъде бъдещият министър на здравеопазването. "Има дилема дали ще има предсрочни местни избори, това ще бъде твърде много за държавния бюджет и гражданите на Гостивар", каза още Меджити.

Още: Силяновска: Подкрепата на РСМ за Резолюцията за Сребреница не е съгласувана с мен

На 6 юни президентът на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова връчи на Християн Мицкоски мандат за съставяне на правителство. Лидерът на ВМРО-ДПМНЕ има срок от 20 дни за съставяне на кабинет.

Още: Скопие продължава да прави напук: И Мицкоски използва само Македония

На парламентарните избори на 8 май ВМРО-ДПМНЕ спечели 58 мандата, албанската коалиция ВРЕДИ/ВЛЕН - 14, а движение ЗНАМ - 6 мандата. Трите формации ще имат мнозинство от 78 места в македонското Народно събрание. Партията на Мицкоски посочи, че новата изпълнителна власт ще бъде съставена в съответствие с конституционните срокове. 

Елин Димитров
Елин Димитров Отговорен редактор
Новините днес