ВМРО-ДПМНЕ: В интервюто си Заев не премина, а изтри всички червени линии

2231
ВМРО-ДПМНЕ: В интервюто си Заев не премина, а изтри всички червени линии
Снимка: БГНЕС

„Съществува сериозно основание за голямо безпокойство след вчерашните изявления на Зоран Заев, дадени в интервю за БГНЕС. Това се казва в официално изявление на заместник-председателя на ВМРО-ДПМНЕ Владо Мисайловски.

За опозиционната македонска партия „алармата е включена и свети силно”, защото „това интервю и тезите в него могат да означават подготовка за нов договор”. „Видяхме интервю, в което червените линии не бяха преминати, а изтрити”, твърди ВМРО-ДПМНЕ, цитирано от БГНЕС. Мисайловски призова на протест днес от 18:00 ч.

Активисти на ВМРО-ДПМНЕ запалиха българско знаме (ВИДЕО)

Активисти на най-голямата опозиционна партия в югозападната ни съседка ВМРО-ДПМНЕ запалиха българско знаме. Действията им са в знак на ...

Вчера председателят на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски заяви, че интервюто на македонския премиер Зоран Заев за агенция БГНЕС е явно ухажване на българската общественост. В него премиерът представял тези, които могат да бъдат сериозно нарушение на преговорните позиции и на европейското бъдеще на Македония и македонските граждани, смята опозиционният лидер.

Мицкоски изрази „загриженост, че това интервю е първата стъпка към отказа от македонско малцинство“ в България и заплашва да се превърне в „тенденция за промяна на характера и ролята на македонските герои, което е фалшифициране на македонската история“.

„Нашата свобода е дело на борбата на хората срещу окупатора, с много жертви, падения и победи. АСНОМ е вторият Илинден, а Народоосвободителната борба е част от европейската борба за свободни нации. Македония е за приятелство, но приятелството означава взаимно уважение. Ако няма уважение, няма да се разберем”, написа Мицкоски във Facebook.

В интервюто, дадено за БГНЕС, Зоран Заев със съжаление сподели, че „историята на неговия живот в политиката е помрачена от опозиция, която, когато е навън говори едно, а когато е в държавата си – друго”.

Мицкоски: България да не ни блокира, а да покаже истинско приятелство

Срещу промени в конституцията, за признаване на македонско малцинство в България и уважение към македонската история и нейната уникално...

„Това го правеха, когато бяха на власт и сега като опозиция правят същото. Ние постигнахме Договор с България, постигнахме Преспанския договор с Гърция. Решихме въпросите между двете най-големи общности в страната македонците и албанците. Те (ВМРО-ДПМНЕ) не участваха в нищо и само създаваха проблеми. Тяхната позиция е, че колкото е по-зле за държавата, толкова е по-добре за партията им. Навсякъде ги каня, предоставям им всички възможни аргументи и информации, само и само да застанем заедно в интерес на държавата. Тези дни Антонио Милошоски, Християн Мицкоски, Александър Николоски отново атакуват", каза Заев.

На припомняне от страна на БГНЕС, че именно ВМРО-ДПМНЕ е участвала в подписването на Договора от 1999 година, той отговори. „Тя е напълно променена. Част от тази дълбока държава, за която говори Любчо Георгиевски, остана тук. Това не е патриотизъм и не е европейско поведение. Много е лесно да се скараш с някого, да бъдеш против него. Македонският и българският народ са предразположени да бъдат най-големи приятели. Имаме роднини от двете страни на границата. Нека не сме най-големите европейци, но да сме достатъчно умни заради нашите деца”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com