Вторник за ден на траур в Босна за загиналите в наводненията

22421
Вторник за ден на траур в Босна за загиналите в наводненията

Властите в Босна и Херцеговина обявиха вторник за ден на траур за загиналите в наводненията, съобщава РИА Новости.

„Трагедията е огромна, според оценките около 950 хиляди души са преместени от едно място на друго, а под заплаха се намира над половината от населението на Босна и Херцеговина”, заяви председателят на Съвета на министрите на Босна и Херцеговина Векослав Беванда.

Плаващи мини от Босна могат да достигнат България

Минни полета плават под водата в Босна, където наводненията застрашиха хората, предизвикаха свлачища и разрушиха пътища, предаде БГНЕС....

Босна и Херцеговина се състои от две части - Федерацията Босна и Херцеговина и Република Сръбска. Траурът е обявен и в двете части.

До момента е потвърдена смъртта на 17 души, вследствие на наводненията, всички те в Република Сръбска. Това са хора на възраст от 52 до 91 години от населените места Добой, Модрича, Биелина, Власеница, Србац, Шамац, Доньи-Жабар.

Броят на жертвите във Федерацията Босна и Херцеговина официално не се огласява, но по данни на медиите е най-малко 7 души.

Ликвидацията на последствията от бедствието продължава.

Най-малко 30 души са загинали заради наводненията на Балканите

Най-малко 30 души са загинали през последните три дни в резултат на наводненията в Босна и Херцеговина и Сърбия, предаде Euronews. Десе...

Много населени места остават под заплаха от разливания на реки и свлачища.

Босна и Херцеговина съобщи, че над една четвърт от населението й е било засегнато от най-тежките наводнения от един век насам, а в съседна Сърбия хиляди доброволци укрепваха дигите в Белград по протежението на река Сава, която днес трябва да достигне нов пик.

"Една четвърт от населението е засегнато от наводненията, а един милион души нямат питейна вода. Щетите са огромни", заяви босненският външен министър Златко Лагумджия. Населението на Босна е 3,8 милиона души. "Единствената разлика спрямо войната е, че има по-малко загинали хора", каза още министърът, имайки предвид войната от 1992 до 1995 г., при която загинаха 100 000 души, а над два милиона бяха принудени да напуснат домовете си. От засегнатите хора над 100 000 са били евакуирани, съобщи представителят на босненската Гражданска защита Станко Слискович.

В съседна Сърбия около 600 000 души от 7,2-милионното население на страната са засегнати от наводненията, съобщи Световната програма по прехрана (ПАМ) към ООН. Над 25 000 пострадали са евакуирани до момента в Сърбия. Властите в двете страни, където наводненията отнеха живота на най-малко 47 души, предупредиха за "епидемиологична катастрофа", ако районите не бъдат бързо почистени и дезинфекцирани, защото метеоролозите прогнозират, че температурите ще достигнат 30 градуса.

В Белград хиляди доброволци укрепваха дигите по протежението на река Сава, която се очаква да достигне нов пик. Някои копаят на ръка, пълнят чували с пясък. Други ги струпваха на най-уязвимите места по 12-километровото протежение на река Сава в столицата, която до момента е пощадена от наводненията.

Кметът на Белград Синиша Мали уточни, че над 300 000 чувала с пясък са били струпани по бреговете на Сава в столицата. "За момента положението е под контрол", уточни той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани