Вучич: Липсата на конкуренция е най-големият проблем на Сърбия

17103
Вучич: Липсата на конкуренция е най-големият проблем на Сърбия

Опитите за провеждане на реформи за стимулиране на конкуренцията на Балканите са "по-лоши от ада". Това заяви сръбският премиер Александър Вучич в интервю за американската телевизия CNBC. Той допълни, че необходимите мерки са били отлагани от "векове".

В момент, когато Сърбия гледа към членство в ЕС, ще бъдат предложени нови закони за приватизацията, фалита и разрешителните за строеж за съживяване на изпадналата в застой икономика на страната, заяви Вучич. Той допълни, че липсата на конкуренция е "най-големият проблем" на Сърбия.

Щетите от наводненията в Сърбия са за 1 млрд. евро

Щетите от наводненията в страната възлизат на 1 млрд. евро. Това призна сръбският премиер Александър Вучич. Според него най-много пор...

"Положението не е лесно. Осмелявам се да кажа, че отлагахме всички реформи с векове, но в действителност са десетилетия и сега трябва да направим всичко възможно да създадем по-добра бизнес среда", заяви Вучич. Според него всеки път, когато някой на Балканите, "независимо дали те са в Хърватия, Босна или Сърбия, е по-лошо от ада". "Много е трудно, разбира се, но аз съм решен и нямам съмнение, че ще бъдем много успешни", каза още сръбският премиер.

Сърбия рискува да изпадне в трета рецесия за последните пет години, след като проливните дъждове причиниха тежки наводнения в страната. Вучич обеща да направи страната си по-привлекателна за чуждестранните инвеститори и смята да намали субсидиите на близо 160 държавни компании, за да спаси Сърбия от банкрут.

"Да, ние поехме по пътя към ЕС, но трябва да направим много повече, за да превърнем Сърбия в привлекателно място за чуждестранни инвеститори от западното общество и сме способни да го направим", категоричен е Вучич. Той се зарече, че няма да чака Европа да помогне за разрешаването на проблемите на Сърбия, а смята да предприеме фискални корекции, които ще бъдат "много тежки за хората".

По отношение на близките връзки с Русия сръбският премиер заяви, че страната му е тръгнала по "много ясен път към ЕС". "Точно това казах на Путин преди два дни, ние уважаваме нашите приятели от Русия, имаме много добро сътрудничество, но основната ни ориентация, целите ни са да бъдем част от ЕС. Това е нормално, много рационално и разумно", допълни Вучич

Над 800 млн. евро са щетите от наводненията в Сърбия

Преките щети от катастрофалните наводнения в Сърбия струват 810,1 милиона евро. Загубите се оценяват на 661,9 милиона евро. Това се к...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com