Вучич почна да замазва шпионския скандал с участието на Русия

4102
Вучич почна да замазва шпионския скандал с участието на Русия
Снимка: Президентство

Сърбия няма да промени политиката си на военен неутралитет и политиката си спрямо Русия, заяви сръбският президент Александър Вучич след заседание на Съвета за сигурност на страната. Той беше свикан заради шпионски скандал, с участието на Русия.

Вучич каза, че властите на страната ще проучат и проверят медийните публикации относно предполагаем опит за вербуване на сръбски офицер от руските военни. Той проведе среща с руския посланик Александър Ботан-Харченко вчера (21 ноември), на която потвърди посещението си в Сочи на 4 декември.

Вучич: Имам хронично заболяване и журналистите не са виновни за състоянието ми

Президентът на Сърбия Александър Вучич отхвърли днес всякакви спекулации, че журналистическите въпроси са причина за влошеното му здрав...

"Аз чисто и просто попитах руският послник "Защо?" Ние няма да променяме политиката си спрямо Русия, която считаме за братска страна...Убеден съм, че руският президент не е бил информиран за действията на Клебан. Що се отнася до нас, ние няма да променим политиката си към Русия. Смятаме я за наша братска страна и ще продължим най-доброто сътрудничество във всички области. Освен това в разузнавателния смисъл ще защитаваме и пазим земята си. Сърбия не ще промени политиката си по отношение на НАТО – ние не искаме членство в НАТО и аз го повтарям ясно и точно. Сърбия няма да забрави всичко онова, което Русия и Путин направиха за нас", подчерта сръбският лидер.

Коментирайки темата, говорителят на руския президент Дмитрий Песков заяви, че отношенията между Русия и Сърбия са толкова специални "партньорски, братски, съюзнически", че нищо не може да повлияе на този характер. Руското външно министерство заяви, че Москва се нуждае от доказателства за автентичността на видеото с предполагаемото даване на пари от "руското разузнаване" в Сърбия.

В сряда сръбският таблоид "Блиц" публикува статия, в която твърди, че бившият заместник-аташе по отбраната в руското посолство в Сърбия Георги Клебан е вербувал висш сръбски офицер, с инициали З.К. С помощта на съответните записи беше показано, че двама мъже се срещат на обществено място и си разменят пакети, докато уж сръбският гражданин по-късно е извадил плик с пари от пакета си. По-късно в сряда различни сръбски медии публикуваха видео на тази среща, направено със скрита камера.

Ръководителят на отдела за анализа на Агенцията за информация и сигурност (БСК) на националната телевизия потвърди, че службите за сигурност на Сърбия смятат Клебан за агент на руското разузнаване, разпознат в клипа, докато самоличността на второто лице не е оповестена.

Сърбия забрани откриването на дарен от България храм

Сръбската православна църква забрани откриването на дарен от България храм в Западните покрайнини, съобщава БГНЕС. Църквата е дарение ...

Според Вучич, записът е направен на 24 декември, 2018 г. Срещата се е състояла в Земун, недалеч от Белград. На записа се вижда руският агент Георги Клебан и сърбският о.з.подполковник З.К.. Сръбските служби са следели тази среща, но не са я записали, защото "били твърде далеч" от двамата.

Вучич твърди, че З.К. е бил под специално наблюдение от 2012 г. поради "връзки с хърватското контраразузнаване" и че имал 10 срещи с поне трима действащи сръбски офицери. Клебан вече не се намира на територията на страната, каза още сръбският президент след приключването на извънредното заседание на Съвета по национална сигурност.

"Сърбия увеличи контраразузнавателните мерки и в момента използваме супермодерна техника за тази цел. На територията на страната действат много разузнавателни агенции, които събират важна разузнавателна информация за да променят политиката на Сърбия в определени сегменти или пък да проверят нашите възможности", съобщи още Вучич.

А как съветник на Вучич опита да насочи скандала към България - припомнете си в този материал!

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Опита да влезе в контакт с лампата: Гръцки ученик пострада при токов удар

Мицотакис отмени визитата си в САЩ

Призоваха Мицотакис да даде оставка: Гърция е най-бедна в ЕС след България

Африкански прах покри Гърция: Властите с предупреждение

Северна Македония чества 4 години в НАТО (ВИДЕО и СНИМКИ)

С чук и нож: Младеж вилня в гръцко училище (ВИДЕО)

Румънският президент разреши влизането на сили на НАТО в страната

Над 2 евро за безоловен: Скъп бензин в Гърция

Огромен пожар: Гръцката област Месиния е в пламъци (ВИДЕО)

Задава ли се нова война? Вучич с подозрително изказване (СНИМКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com