Вучич: Резолюцията на ЕП е лицемерна, интересува ги само независимо Косово и санкции срещу Русия

3200
Вучич: Резолюцията на ЕП е лицемерна, интересува ги само независимо Косово и санкции срещу Русия
Снимка: Getty Images

Предстои една от най-трудните години в съвременната история, както политически, така и икономически. Това обяви сръбският президент Александър Вучич в Давос, цитиран от БГНЕС. Той обяви, че в петък ще се срещне с петима представители - германски, френски, италиански, американски и Мирослав Лайчак, съобщи РТС.

Вучич нарече резолюцията на ЕП за хармонизиране на външната политика на Сърбия с ЕС „лицемерна“, а частта, свързана с Косово, „още повече“. Александър Вучич каза пред репортери в Давос, че за Сърбия предстоят трудни времена, особено предвид политическия разговор, който е имал с Мирослав Лайчак.

Вучич: Отношенията между Сърбия и Русия се влошиха заради войната в Украйна

Войната в Украйна е повлияла на отношенията между Белград и Москва, тъй като сръбската държава стои за запазването на териториалната ця...

„Единственото, което ги интересува, е независимо Косово, санкции срещу Русия, без съпротива. Предстои ни решителна, решаваща година, със сигурност една от най-трудните в нашата съвременна история, както политически, така и икономически и във всеки друг смисъл“, каза президентът на Световния икономически форум.

Според него Сърбия е изправена пред въпроса коя политика да избере, политиката за насърчаване на растежа или политиката за поддържане на нисък държавен дълг. „Очаквам тежък разговор през уикенда, когато проведем консултации – представители на правителството и аз, след което най-късно в понеделник ще се обърнем към обществото с нови мерки и ще кажем какво се иска от Сърбия, какво се очаква във връзка с Косово и Метохия и по въпроса за санкциите срещу Русия“, каза Вучич.

Относно резолюцията на ЕП, президентът заяви: „Иска се засилване на диалога, основан на взаимно признаване, да се осъдят „поредицата от ескалиращи ходове на Сърбия“ и „участниците, подкрепяни от Сърбия“, „незаконните блокади, атаки и заплахи за военни действия“. Твърди се, че независимостта на Косово е необратима и че членовете на ЕС, които не са признали Косово, трябва да направят това“, каза Вучич.

Според него резолюцията осъжда сепаратистката реторика в Босна и Херцеговина, като призовава всички да приемат санкции срещу тези, които подкрепят сепаратистките стремежи. „Има ли по-лоши сепаратисти от онези, които призовават за това, има ли по-лоши поддръжници на сепаратистката политика“, каза Вучич.

Хакерската група "Анонимните" се сдобили с поверителни документи на сръбското правителство?

Хакерската група „Анонимните“ съобщи в Туитър профила си, че е хакнала десетки поверителни документи на сръбското правителс...

Президентът заяви, че споразумение с Прищина може да бъде сключено още утре, „а не, както твърди министър-председателят на временните институции в Прищина Албин Курти, през следващите месеци, само че когато Курти се откаже от сепаратистките си намерения“.

"Тези сепаратисти, те извършиха насилствено отцепване на част от територията ни. Е, докъде може да стигне тази наглост. Те искат да осъдим тези, които подкрепят отцепването, предполагам части от Косово и Босна и Херцеговина. Тези, които погазиха Хартата на ООН, бомбардираха държава и извършиха насилствено отцепване“, каза Вучич.

Президентът каза, че по време на разговорите в Давос се е запознал със ситуацията в света по отношение на икономиката и в този смисъл той открои, че основната тема е актът на Байдън, който трябва да намали огромните инвестиции и инфлацията, т.е. който трябва да послужи за реиндустриализация на САЩ, за възстановяване на инфраструктурата. По този повод Вучич каза, че актът на Байдън предполага, че трябва да се инвестира в здравеопазване, заедно с Мексико и Канада в чипове, което ще позволи по-нататъшно господство на САЩ в света.

Вучич се е срещнал с Еди Рама, Стево Пендаровски, Дритан Абазович, а също и с испанския и белгийския премиер.

Вучич призова Русия да спре да набира сърби за доброволци за войната в Украйна

Русия трябва да спре да се опитва да набира сърби да воюват в руската наемническа групировка „Вагнер“ в Украйна. Това заяви...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com