Вучич: Сърбия не е доволна от спирането на "Южен поток"

11047
Вучич: Сърбия не е доволна от спирането на "Южен поток"

Сръбският министър-председател Александър Вучич бил "изненадан и изумен" от спирането на строежа на газопровода "Южен поток". Това призна самият той днес.

"Сърбия не е доволна от това решение, защото е инвестирала своите собствени пари и има нужда от газ", каза  Вучич в интервю за швейцарския вестник "Дер Цюрише Цайтунг". Той добави, че не се интересува дали "енергията идва от Нова Зеландия, Македония или отнякъде другаде.

Вучич: Сърбия не е руска марионетка

Възможно е да се поддържат приятелски отношения едновременно както с Русия, така и с Европейския съюз. Сърбия не е марионетка на нико...

"Аз имам нужда от газ на добра цена", категоричен беше министър-председателят. Той допълни, че възнамерява да запази "традиционно добрите отношения с Русия", но няма и да изостави своя път към Брюксел: "Казвам това сега за първи път – Сърбия ще е 29-ия член на ЕС".

Попитан дали очаква Хърватия да подкрепи членството на Сърбия в ЕС, Вучич отговори, че "никога не е критикува съседите си". "Въпреки някои неразбирателства през последните месеци смятам, че ние трябва да подобрим нашите отношения. Не се притеснявам за влиянието на Загреб върху нашия път към ЕС, притеснявам се за нашето общо бъдеще", каза още премиерът.

Говорейки за Косово, Вучич припомни, че е започнал диалог и че "Сърбия е направила много компромиси, с което сръбското население не винаги е доволно", пише БГНЕС.

"Ние не сме готови да признаем Косово за независима държава. Надявам се, че Брюксел не очаква отстъпки само от Сърбия", каза още премиерът.

Вучич: Спирането на "Южен поток" е лоша новина за Сърбия

Намеренията за прекратяване на проекта „Южен поток” не са добра новина за Сърбия. Това заяви премиерът Александър Вучич, ци...

Макар и сръбско-албанските отношения да са от голямо значение за Западните Балкани, те не са най-големият проблем на региона. В тази връзка Вучич допълни, че това са неща без директна връзка със Сърбия. Според него обаче има други държави с много по-сериозни проблеми, които обаче отказа да назове.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com