Вучич: Забраните за износ от Русия за Европа ще имат огромни последици

7638
Вучич: Забраните за износ от Русия за Европа ще имат огромни последици
Снимка: Getty Images

Бъдещите ограничения на руските власти върху износа на суровини и продукти за Европа в отговор на западните санкции ще имат огромно въздействие върху икономиката и гражданите. Това заяви сръбският президент Александър Вучич в ефира на телевизионния канал B92.

В края на февруари сръбският президент заяви, че сръбските власти са започнали да попълват резервите от петрол и газ, както и да купуват основни хранителни продукти, включително сол, боб, грах, олио, брашно, пшеница и царевица. В понеделник той изтъкна повишаването на цените и недостига на пшеница на световните пазари, която "не може да бъде намерена и купена", тъй като Русия и Украйна са съответно втората и четвъртата по големина страни производителки на зърно в света.

Вучич е против санкции срещу Русия

Сърбия няма да въвежда санкции срещу Русия. Това заяви сръбският президент Александър Вучич в обръщението си към нацията по повод на ук...

"В Европа хората се притесняват повече за царевицата, а в Америка - за пшеницата. Сега се очаква решение от Путин и правителството, че Русия няма да изнася. Цените се покачват до небето. Имаме предимство при пшеницата и царевицата. От четвъртък няма да има повече износ на пшеница, брашно, царевица и олио, защото експортът се е увеличил със 109%", заяви Вучич.

"Обвинявам себе си, че не започнахме по-рано с това. Каквото търсите сега - не можете да го намерите, а каквото намерите - не можете да го внесете заради санкциите", подчерта сръбският президент. Вучич допълни, че сръбското правителство е решило да намали за определен период митата върху някои експортни стоки, "за да осигури вноса на петрол от трети страни".

"Цената на евродизела днес е 179 динара (около 1,5 евро) на дребно, а утре сутринта ще бъде 193 динара (около 1,6 евро) на литър на едро и всеки, който продава на сегашната цена на дребно, ще загуби пари. NIS (Naftna Industrija Srbije, 65,15% собственост на Газпром нефт) може да загуби пари, но не и малките бензиностанции. Това, което правим, е следното: освобождаваме вноса от трети страни от мита и всички ще получават петрола си от NIS. Утре кабинетът ще реши, че маржът ще бъде 6 динара или около 5 евроцента", уточни Вучич, цитиран от БГНЕС. Той добави, че кабинетът планира индексация и субсидии за земеделските производители.

Още по темата Украйна - четете тук.

Руски експерт: Идват лоши времена за Вучич, той трябва да избере Русия или ЕС

Украинската криза е най-голямото предизвикателство и изпитания за сръбския президент Александър Вучич. Той повече няма да може да седи ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com