Вучич: Зад стрелбата в Северно Косово стоят местни косовски сърби

1705
Вучич: Зад стрелбата в Северно Косово стоят местни косовски сърби
Снимка: Getty Images

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че въоръжените лица, които нападнаха косовската полиция, не са от Сърбия, а са местни косовски сърби, предаде АФП

По-рано един полицай беше убит, а друг ранен при сблъсък между патрулна част на полицията и група въоръжени етнически сърби в Северно Косово. ОЩЕ: Убит косовски полицай, а друг е ранен при престрелка

Министър-председателят на Косово Албин Курти заяви, че зад нападението в неделя стоят организирани престъпни групи с политическа, финансова и логистична подкрепа от Белград.

"Група сърби от Косово и Метохия поставиха два камиона като барикада в Баня, след което косовската полиция дойде и се опита да премахне барикадата. Избухна сблъсък и един полицай беше убит, а друг ранен", заяви Вучич заяви. Според него международната общност е дала "картбланш да се убиват косовски сърби" след убийството на полицай етнически албанец.

"Те (косовската полиция) се приближават до тях (нападателите) със снайпери, преследват ги и ги убиват, което те (международната общност) никога не са позволявали по такъв начин другаде", каза сръбският президент. Той обвини Курти, че се опитва да въвлече Сърбия в конфликт с НАТО.

"Призовавам народа ни да остане мирен и спокоен, нека направим всичко възможно, за да предотвратим по-нататъшни кръвопролития", каза Вучич.

Според Вучич косовският полицай е бил убит, защото силите на НАТО не са се намесили. Той заяви, че най-доброто решение би било разполагането на международни сили в северната част на Косово.

ОЩЕ: Напрежението расте: Полицията в престрелка с най-малко 30 въоръжени в Северно Косово

"Някой направи това умишлено... за час и 20 минути събраха 460 членове на специалните части и всичко беше умишлено подготвено. Всичко това устройваше единствено (етническите) албанци и тези, които ги подкрепяха. Опасявам се, че това не е епилог и се страхувам, че ще става все по-лошо", заяви сръбският президент.

Вучич също така осъди убийството на косовския полицай и заяви, че при сблъсъците са загинали трима етнически сърби и че има вероятност да загине още един.

По-рано полицията съобщи в изявление, че група въоръжени сърби са блокирали мост, водещ към село Банска, намиращо се близо до град Митровица, с два камиона без регистрационни номера.

Избухнала е престрелка, след като групата е открила огън по полицаите, които са отишли на място, за да разследват въпроса.

В региона бяха изпратени голям брой сили за сигурност, а граничният пункт Бърняк между Косово и Сърбия беше затворен.

Сърбия и Косово са изправени пред множество спорове, откакто Белград разглежда съседната държава като своя територия и блокира усилията ѝ да се присъедини към международни организации и да получи признание от други държави.

Лидерите на двете страни се срещнаха на преговори в Брюксел с посредничеството на ЕС, за да нормализират отношенията си. Досега обаче страните се затрудняват да приложат постигнатите споразумения.

ОЩЕ: Албанският премиер: Напрежението в Косово може да прерасне във въоръжен конфликт

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Вучич търси помощ от южноамериканските държави срещу резолюцията на ООН за Сребреница

Гърция пусна мобилно приложение, за да се докладват нарушения по плажовете

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

„Правителствата са безсилни, но хората сме силни“: Активисти в Истанбул протестират за помощ към Газа

Продавали наркотици в училище: Родители и ученици арестувани в Гърция

Гърция въвежда по-строги мерки за контрол на трафика

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Балкани