Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Задържаните в Куманово нападатели остават в ареста за 30 дни

11 май 2015, 15:55 часа • 4821 прочитания

Скопският съд отреди мярка задържане под стража за 30 дни на задържаните членове на въоръжената група в Куманово.

В рамките на вчерашния ден са били арестувани общо 30 души като от тях 18 са били от Косово, двама са македонски граждани с временно пребиваване в Косово, деветима македонци и един албанец с временно пребиваване в Германия. За по-голяма част от тях се смята, че са влезнали нелегално в страната, предаде БГНЕС.

Арестувани са обвинени, че представляват заплаха за конституционния ред и сигурността, че са притежавали в незаконно оръжия и са участници в организираната престъпност.

В същото време България изрази своята загриженост по отношение на събитията в Македония.

Политическата стабилност на Република Македония и запазването на териториалната й цялост са особено важни за България. Това заяви министър Даниел Митов в телефонен разговор днес с македонския си колега. От своя страна, Никола Попоски информира българския външен министър за актуалната ситуация в Република Македония.

Министър Митов отбеляза, че липсата на диалог с опозицията създава политически вакуум, който води до нестабилност, от която се възползват елементи и групи, които целят дестабилизация на Република Македония. В условията на вътрешнополитическа криза са необходими отговорни действия от страна на правителството, за да бъде върнато доверието на гражданите в работата на институциите, заяви още той.

Българският външен министър подчерта спешната необходимост от възстановяване на върховенството на закона, за което носи отговорност преди всичко правителството на страната. То трябва да гарантира прозрачно разследване на случилото се в съответствие с европейските стандарти.

Министър Даниел Митов категорично подчерта ключовото значение на запазването на гражданския и етническия мир в Република Македония. Той увери своя македонски колега, че България е готова да даде своя принос за това както по двустранна линия, така и в рамките на усилията на Европейския съюз.

Даниел Митов изрази пред Никола Попоски искрените си съболезнования към семействата и близките на загиналите при операцията в гр. Куманово полицаи.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес