Заев: Груевски не отлагай. Самият ти виждаш, че си приключил

11469
Заев: Груевски не отлагай. Самият ти виждаш, че си приключил
Снимка: БГНЕС

Изпращам много ясно послание от всички общности в Република Македония, от всички партии, сдружения и движения - Груевски не отлагай. Самият ти виждаш, че си приключил. Отивай си. Това каза лидерът на опозицията Зоран Заев пред десетки хиляди протестиращи македонски и албански граждани пред сградата на правителството срещу режима на Никола Груевски, а множеството започна да скандира "Отивай си", предаде БГНЕС.

"Днес след десет години истината вече е факт. Реки от хора по улиците на Скопие от цяла Македония. Груевски не може да направи нищо повече освен да напусне тази сграда (на правителството, бел.ред.). Да свирнем всички, да го събудим и да й помогне на Македония", каза Заев, а множеството продължително надуваше свирките.

"Груевски е страхливецът изпращал опоненти в затвора, отнемал бизнеси, злоупотребявал със силите на реда и на сигурността, правил пазарлъци за името на Македония", добави лидерът на социалдемократите.

Десетки хиляди граждани днес протестираха пред сградата на правителството в Скопие. В протеста взеха участие опозиционни партии, граждански и студентски сдружения, както и представители на международната общност и ЕС, предаде агенция "Фокус".

Всички призоваха за оставка на правителството на Никола Груевски, с цел връщане на свободата и демокрацията в страната. Председателят на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев заяви, че е отишъл в Македония за да чуе гласа на народа, който иска свобода, мир, праведност и демокрация.

"Този масов протест казва едно - с желание или без желание: Груевски ще си замине. Той трябва да си замине. Друго решение няма. Този 17 май влиза в историята на свободна Македония. Това нещо ви го гарантираме. Заедно с Груевски да подадат оставка главният прокурор, директорите на обществените телевизия и радио", призова Заев а множеството скандираше: "Отивай си".

"Необходим е политически договор за преходно правителство - да организира свободни и честни предсрочни парламентарни избори. Да се прочистят избирателните списъци. Да се създадат свободни медии. Да се върнат всички механизми на свободна съвременна Македония. Дойдохме и няма да си ходим докато не върнем достойнството на гражданите на Република Македония. Очаквам международната общност изправена пред така обединена с всички етнически общности да помогне за политическо решение. Очаквам всички граждани и политически формации, както и сдружения да подготвят смъртния акт на властта по мирен начин", каза Заев.

Той съобщи ключовите точки на СДСМ. "3.5 месеца обещаваме това зло никога повече да се повтори. Този протест потвърждава, че народът иска това. От името на опозицията гарантирам, че Македония ще бъде обща държава, правна и многонационално общество за всички граждани родени тук, без разлика на тяхната различност", каза лидерът на опозицията.

"24 години Македония е една държава - на две общности. Македония ще бъде една държава с едно общество - горда родина на гражданите. Различията са нашето богатство. Ще построим съвместния живот. Приключи времето на великите патриоти", каза още Зоран Заев и обеща независима съдебна власт. Според него "парламентът истински ще контролира изпълнителната власт". Откраднатите пари ще се върнат обратно на народа и в държавата.

"Всички заедно ще сторим бъдещето на нашата Република Македония. Ще създадем общество, където ще има място за всички и вече няма да се търси бъдеще в чужбина. Ще членуваме в НАТО и ЕС. Ще решим спора за името чрез национален консенсус. И за това нещо ще бъдете консултирани всички вие - гражданите на Македония" каза Заев и призова: "Груевски - спри да лъжеш народа, че някой иска власт без избори... В твоята глава всичко е власт. Ние сме тук за свобода."

Бившият посланик на Македония в САЩ и дългогодишен преговарящ в спора за името с Гърция Никола Димитров също е част от протеста пред сградата на правителството в Скопие. "Никола, ако ме чуваш, знам, че много искаш да слушаш, искам да ти кажа едно: от много фасадни проекти забрави основният – Македония“, заяви Димитров. По думите му в сградата на правителството има хора, които вървят по акъла на Груевски и са приватизирали всички институции. 

"Вместо да служат на нас гражданите, те слугуват на тях, а нас ни заплашват", заяви Димитров. По думите му избора е един: Или това управление, или Македония.

"Когато ви виждам толкова много пред мен, виждам Македония, която през цялото време режимът на Груевски искаше да провали." Това каза известният македонски журналист от албански произход Петри Сарачини пред десетките хиляди, събрали се на протест срещу режима на Никола Груевски пред сградата на правителството в Скопие.

Сарачини говори едновременно на македонски и албански, а множеството скандираше: "Груйо, отивай си!"

"Днес суверенитетът е в наши ръце и никога повече няма да го изпуснем", каза той. След това рок групата, съставена от журналисти, които бяха преследвани от режима на Груевски през последните години изпълни няколко парчета - с новинарска тематика, в които преобладаваше ироничното отношение към вожда. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com