Заев обяви кандидатите за новото македонско правителство

1711
Заев обяви кандидатите за новото македонско правителство
Снимка: БГНЕС

Лидерът на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ Зоран Заев оповести състава на новото македонско правителство, което ще бъде гласувано в парламента през тази седмица, предаде БГНЕС.

Съставът на кабинета беше одобрен на извънредно заседание на Централния съвет на СДСМ, който дебатира няколко часа в централата на партията.

Груевски: Заев гарантира унитарността на Македония. Ще го следим изкъсо

Зоран Заев беше принуден да подпише и да прочете пред всички граждани документа, че дава гаранции за унитарността на държавата, заяви л...

В новия кабинет ще има 15 министерски места и 6-ма министри без ресор. Те са представители на три партии - СДСМ, Демократическият съюз за интеграция /ДСИ/ на Али Ахмети и Албанският алианс на Зиядин Села. Стана ясно, че Движението "Беса" на Билал Касами няма да бъде част от новата коалиция. Трите партиии - СДСМ, ДСИ и Албанският алианс разполагат със 62-ма депутати в 120-местния парламент.

СДСМ ще участва със следните министри - Радмила Шекеринска /Отбрана/ Оливер Спасовски /МВР/, Драган Тевдовски /Финанси/, Никола Димитров/МВнР/, Рената Десковска /Образование/, Любчо Николовски/Земеделие/, Мила Царовска /Труд и социална политика/, Роберт Алагйозовски/Култура/, Дамян Манчевски /Администрация и цифрово общество/, Горан Сугаревски /Транспорт/, Кочо Ангюшев ще бъде вицепремиер отговарящ за икономическите въпроси.

Едмонд Адеми, Роберт Поповски, Аднан Кяхил, Самка Ибраимовски, Зоран Шапурич и Зорица Апостоловска ще бъдат министри без ресор.

Зоран Заев съобщи, че в най-кратък срок ще изпрати състава и правителствената програма до парламента. В същото време мандатоносителят ще изпрати списъка с имената на кандидат-минстрите до Специалната прокуратура за да стане ясно дали срещу някой от тях се води разследване, включително и срещу него. Ако получа информация, че срещу някой от предложените за министри има разследване той няма да бъде част от този кабинет, подчерта Заев.

ВМРО-ДПМНЕ: От днес Заев носи отговорност за всичко в Македония

От днес лидерът на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ Зоран Заев носи цялата отговорност за случващото в Република Македония. Това каза...

От партията на Али Ахмети предлагат за министри следните хора – Хазби Лика, Буяр Османи, Билент Салиу, Крешник Бекташи и Садула Дураку. Бившият кмет на Тетово Хазби Лика (2005-2009) ще заема поста на вицепремиер, отговарящ за изпълнението на Охридския договор. Досегашният говорител на ДСИ Буяр Османи и бивш министър на здравеопазването (2008-2011) ще бъде вицепремиер с ресор евроинтеграция. Сегашният кмет на Липково Садула Дураку, който е и бивш министър на земеделието, ще отговаря за околната среда. Крешник Бекташи ще ръководи икономическото министерство. Рамиз Мерко ще бъде министър без ресор.

Партията на Зиядин Села по всяка вероятност ще получи Министерството на здравеопазването. Като най-вероятен министър се сочи Арбен Таравари. тази партия ще получи и министерството за местно управление.

Дебатите в парламента за одобряването на новото правителство продължават два дни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Президентски избори в Северна Македония

Си Дзинпин ще посети Сърбия през май

Възстановяването след наводненията в Гърция ще струва над 3 млрд. евро

Гърция забранява скъпи яйца и козунак за Великден

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com