Заев: Подписването на Договора с България не е грешка

2375
Заев: Подписването на Договора с България не е грешка
Снимка: СДСМ

Премиерът на Северна Македония Зоран Заев заяви днес, че подписването на Договора за добросъседство с България не е грешка. Според него е правилно държавата да сключва договори, които имат историческа стойност. Очакванията му са, че бъдещите политики в разумни периоди извън предизборните дейности ще доведат до решение, което ще бъде от интерес и за двете страни, предава МИА.

„Не, не смятам, че е грешка. Напротив, смятам, че е изключително правилно държавата да сключва договори, чрез които да търси решения, които да гарантират европейския път на нашия народ”, подчерта Заев. От стратегически интерес е македонският народ да изгражда приятелства и да избягва всякакъв вид конфликти.

„Нашата македонска идентичност и македонският език никога не са били на масата за преговори, не са били обект на разговори и няма да бъдат. Никога. Защото това е наше право на самоопределение, наша европейска ценност и право, зад което стоим”, заяви премиерът.

Той очаква „българската страна да признае македонския народ и македонския език без никакви задръжки, изнудване и резерви, тъй като приятелите правят именно това”, каза Заев в отговор на въпрос на депутата Александър Николовски от ВМРО-ДПМНЕ дали смята Договора с България за грешка заради чл. 8, който се споменава като причина за блокирането на Северна Македония.

„Още веднъж потвърждавам, че нито тогава, нито сега смятам, че договорът с България е грешка”, каза Заев. Според него формулировката „обща история” между двата народа и двете държави е сериозна основа за изграждане на приятелство и европейско бъдеще.

„Това е наша македонска история и е българска история, както е и наша отделна история, която имаме като македонски народ и страна. И чрез такива формулировки можем да строим бъдещето”, подчерта премиерът.

Той заяви, че ако се гледа през призмата на приятелството и взаимното разбирателство, непременно ще има напредък и държавата няма да остане изолирана, както беше в продължение на 12 години.

Заев: Не се отказваме от македонската си идентичност

Северна Македония е осигурила за училището в Пустец, Албания, дарение от 30 000 евро за проектиране и изграждане на спортни площадки в ...

По въпроса за историческата комисия Заев каза, че историците са експертите, които трябва да търсят решение. Те са достатъчно образовани и са експерти без политически профил – за тях най-важна е Македония и те ще намерят начин да се справят с предизвикателствата пред тях. Историческата комисия има протоколи за пет исторически личности и три исторически периода, уточни премиерът.

Изрази съжаление, че последната онлайн конференция не даде резултат и се е провела в навечерието на изборите в България.

Премиерът беше категоричен, че ретроградни процеси за прекратяване на договори и на членове в тях могат единствено да „закотвят” македонското общество и гражданите отново в балканската сивота без никаква мотивация, надежда и перспектива.

Заев заяви, че са станали явни всички спекулации, че се продават интересите на държавата, както и информацията, че компаниите на Заев изнасяли продукция в Русия и в тях имало скрити бизнес интереси.

И македонската, и българската страна очакват инвестициите в двете държави да се увеличават и има изразени намерения за сериозни инвестиции от Франция и Германия, подчерта премиерът на Северна Македония Зоран Заев. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Ето как гледа Ердоган на предстоящата си среща с Мицотакис

Евакуират цял квартал в Ниш заради НАТОвска бомба

Гърците чакат силен циклон през уикенда

Румъния е все по-близо до отпадане на визите за пътувания в САЩ

Мицотакис се среща с Ердоган през май в Анкара

Генералният секретар на ООН: Напрежението между Белград и Прищина е нараснало

Кметът на гръцката столица: Атина не може да издържи повече цимент

Скопие осъмна с антибългарски графити (СНИМКА)

С кого ще се коалира ХДС на Пленкович в Хърватия

България е най-голямата заплаха за 23% от македонците: Проучване

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com