Заев: Сръбският и македонският народ винаги са били големи приятели и братя

1217
 Заев: Сръбският и македонският народ винаги са били големи приятели и братя
Снимка: БГНЕС

Вярвам, че Балканите вече не са бомба със закъснител, а се превръщат в европейски Балкани, където се изграждат мостове на приятелство и се намират решения чрез диалог и сътрудничество. Убеден съм, че дори тези решения, които все още не са намерени, ще бъдат намерени чрез диалог, каза македонският премиер Зоран Заев в интервю за телевизия H1.

Запитан за идеята за обединяване на Косово и Албания, той каза, че това не е добре и че общото бъдеще на всички страни в региона е в ЕС.

България подпомага здравеопазването и образованието в РС Македония

Посланикът ни в Република Северна Македония Ангел Ангелов подписа две споразумения за проекти в сферата на образованието и здравеопазва...

"Европа без граници, Европа, където хората работят, сътрудничат и комуникират помежду си", каза Заев.

Относно мини-Шенген той каза, че това ще бъде от полза за всички и ще засили регионалното сътрудничество.

"Ако македонецът може да кандидатства за работа в Ниш или Нови Сад, точно както сърбин, или обратно, сърбин може да кандидатства за работа в Струмица или Скопие, ако нашата взаимна размяна на продукти наистина ускори процеса на гранично преминаване, ако позволим признаването на дипломи, за да могат гражданите да си намерят работа още по-лесно, ако можем да кажем на чуждестранните инвеститори, че за тяхната инвестиция във Враня или Ниш, ако се нуждаят от допълнителни инженери, могат да ги намерят в Скопие и да ги наемат, всичко това ще облагодетелства всички", каза премиерът на Северна Македония.

Той се надява, че мини-Шенген ще предизвика сериозно внимание в новото правителство на Косово, но също така и в Черна гора и БиХ, защото по този начин регионът като цяло ще се придвижи много по-бързо към ЕС.

По отношение на отношенията между Белград и Скопие, имайки предвид факта, че Сърбия дари няколко хиляди ваксини на страната, но и на фона на проблемите, които имаше в миналото, Заев каза, че сътрудничеството непрекъснато се подобрява и напредва.

Архиви с ясно доказателство, че македонски лидери след 1945г. се определят като българи

Двама от лидерите на създадената след 1945 г. Македония са искали да станат български учители, показват новооткрити документи. Първият...

"Сръбският и македонският народ винаги са били големи приятели и братя, повечето от тях са православни християни, имаме отлично сътрудничество. В миналото имахме определени драми, които се случиха по време на смяната на правителството в средата на 2017 г., защото у нас имаше процес на широкомащабно подслушване", каза Заев.

Той добави, че веднага след като е встъпил в длъжност в новото правителство, той е решил проблема с Вучич и оттогава имат сътрудничество, което непрекъснато се подобрява.

Премиерът посочи, че в Северна Македония преди няколко месеца е взето решение за връщане на сръбския език като език по избор от 3-ти до 6-ти клас и че се прави подготовка за това в по-високите класове.

„Последният акт на братска любов, показан от сръбския народ, е да се дарят повече от 8000 ваксини, когато има недостиг на ваксини по целия свят и когато Сърбия няма достатъчно, това е наистина велик акт на приятелство, който аз и нашия народ няма да забравим", каза той.

На въпрос дали спорът между МПЦ и СПЦ може да повлияе на отношенията със Сърбия, Заев потвърди, че е поискал от Вселенския патриарх независимост за МПЦ, но че е повдигнал въпроса и в поздравително съобщение, изпратено до новоизбрания сръбски патриарх Порфирий.

Наш сънародник е бил пребит в Северна Македония

В генералното ни консулство в Битоля е получен сигнал за нанесен побой над българин в град Струмица, Република Северна Македония, съобщ...

"Вярвам, че можем да намерим решение. Виждаме надежда чрез диалог между СПЦ и МПЦ, за да признаем автокефалията на MПЦ. Сръбската православна църква съществува в Северна Македония, гражданите ходят в сръбските храмове. Политиците са тук, за да създадат условия епископите да постигнат решение", каза Заев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Земетресение разлюля Гърция

Румънските власти освободиха българските риболовни кораби, задържани миналата година

Мицотакис стопли отношенията си с гръцката православна църква

Кога ще има избори за общински съветници в Сърбия

Сръбският Путин пали барута в Босна и Херцеговина, Вучич помага

Ковачевски: Изборите на 8 май ще са много трудни

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com