Заев вярва, че ще намери решение с България

2107
Заев вярва, че ще намери решение с България
Снимка: БГНЕС

Зоран Заев вярва, че ще бъде намерено решение на отворените въпроси с България и изпраща директно послание до президента Румен Радев и служебното правителство в София да покажат европейско отношение спрямо един от първите си съседи, давайки на РС Македония шанс да продължат процеса на членство в Европейския съюз, предава БГНЕС.

Заев се позова на консенсусното решение на всички 27 държави-членки на ЕС, включително България, че страната му е изпълнила условията за започване на преговори. Той добави, че очаква първата междуправителствена конференция да се състои след заседание на Съвета на министрите, където ще се вземе решение и призова България да продължи в духа на европейските ценности и да насочи отново вниманието на ЕС към региона.

Владо Перев: "Несъществуващият" проблем и смешният Заев

Заев се подиграва на България и предлага съюз на Гърция, а ние всички се смеем с него и на него ... плачът обикновено идва по-късно и н...

"За да продължим да градим приятелство, важно е каква история пишем сега, нашите млади хора искат да отворят вратите и възможностите за сътрудничество, а не да остават в миналото“, каза македонският премиер. Той посочи, че по време на визитата си в Брюксел миналата седмица е заявил ясно, че Северна Македония няма да води преговори за своята идентичност и език.

Идентичността и езикът не подлежат на преговори. Нашият народ трябва да знае, че Европа е наш длъжник. РСМ е държавата, която най-дълго е чакала от всички страни, които искат да продължат по европейския път – 16 години, каза Заев. Според него без РСМ разширяването на ЕС е заплашено, въпреки че Брюксел го обяви своя стратегическа цел.

Няма да има предсрочни парламентарни избори, а следващите ще се проведат през 2024 година, каза още Заев.

"След сериозни процеси, като конституционните промени, новата методология на ЕС, отидохме до урните, за да проверим дали имаме подкрепата на гражданите, дали сме на прав път. Гражданите решиха, че сме на прав път и това е достатъчно, имаме мандат от четири години. Северна Македония страда от предсрочни избори. Веднъж трябва да работим цял мандат, за да видим резултатите от правителство с мандат от четири години. Предсрочните избори оказват влияние върху икономиката, което означава изоставане. И всички тези споразумения от Преспа, с България са за икономика, за работни места и избор, по-висок БВП, за да донесем Европа у дома", подчерта македонският премиер.

Каракачанов към Заев: Друже, българите не пасем трева!

Друже, аз лично поне 20 пъти съм Ви го казвал и най-братски предупреждавал, че ако Вие не промените отношението си към България и не пр...

Той оцени, че блокирането на парламента не е добра услуга за народа и подчерта, че ще направи всичко за споразумение с опозицията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com