Заев, Вучич и Рама подписват шест споразумения по инициативата "Отворени Балкани"

2277
Заев, Вучич и Рама подписват шест споразумения по инициативата "Отворени Балкани"
Снимка: Фейсбук

Министър-председателят на РСМ Зоран Заев ще посети днес и утре Тирана, заедно със сръбския президент Александър Вучич и албанския премиер Еди Рама, където в рамките на инициативата „Отворени Балкани“ ще подпишат шест споразумения за сътрудничество, включително Договор за условия за свободен достъп до пазара на труда, съобщава МИА.

Заев ще има неформална среща с Рама и Вучич на съвместна вечеря в Тирана, а за утре са планирани още няколко срещи. 

Заев: С Кирил Петков се разбрахме най-късно до 6 месеца да има решение

Македонският премиер Зоран Заев заяви, че по време на първия си разговор с новия български премиер Кирил Петков двамата са се съгласили...

Във вторник тримата лидери и членове на делегациите с представители на Атлантическия съвет ще обсъдят Стратегическия план за „Отворени Балкани 2022“. Ще се състои церемония по подписване на тристранните и двустранните споразумения като се проведе регионален форум по земеделие и регионално сътрудничество, на който ще присъстват министрите на земеделието и развитието на селските райони, ректори на университети и представители на търговските камари. Накрая премиерите Заев и Рама и президентът Вучич ще дадат съвместна пресконференция.

Заев, Рама и Вучич ще подпишат шест съвместно споразумение за условия за свободен достъп до пазара на труда на Западните Балкани, както и споразумение за свързване на схеми за електронна идентификация за граждани на Западните Балкани.

Министрите на земеделието Фрида Крифца, Бранислав Недимович и заместник-министър Траян Димковски ще подпишат Договор за сътрудничество в областта на ветеринарната, фитосанитарната медицина и безопасността на храните и животните в Западните Балкани. Предвижда се също подписване на Договор между правителството на Северна Македония и Министерския съвет на Албания за взаимно признаване на упълномощените стопански субекти за сигурност и безопасност (OEOS), както и на Договор между правителството на Сърбия и Съвета на министрите на Албания относно взаимното признаване на упълномощени стопански субекти (AEOS).

Ще бъде подписано и споразумението за сътрудничество между органите по акредитация на Западните Балкани. Що се отнася за създаване на единен пазар на труда, споразумението ще означава, че разрешение за работа, издадено в която и да е от тези три държави, ще се прилага за всички членове на инициативата, Северна Македония, Албания и Сърбия.

Правителството на Северна Македония прие в петък няколко решения и заключения относно споразуменията и меморандумите, които ще бъдат подписани на предстоящата сесия на инициативата „Отворени Балкани“, които се отнасят за отваряне на възможността за достъп до пазара на труда в трите държави, както и сътрудничество на митническите и фитосанитарните администрации на тези страни.

Зоран Заев поздрави Кирил Петков с пожелание за нов позитивен импулс в двустранните отношения

Македонският премиер Зоран Заев честити в телефонен разговор изборът на Кирил Петков за министър-председател на България, по време на к...

Определен е текстът на законопроекта за изменение и допълнение на Закона за данък върху добавената стойност, който допълнително регламентира разпоредбите, определящи мястото на доставка на услуги и въвежда термина данъчен представител за целите на чуждестранни лица, които търгуват със стоки и услуги. Правителството прие и Доклад за хармонизирания текст на Договора между правителството на Северна Македония и Министерския съвет на Република Албания за взаимно признаване на одобрения за Оторизиран икономически оператор за сигурност и безопасност (AEOS). Споразумението предоставя няколко предимства като: по-лесен достъп до опростени митнически процедури, приоритетно третиране при осъществяване на митническия контрол, намален брой физически и документални проверки от митническите органи, избор на място за контрол и други преки и косвени ползи.

Всичко това трябва да допринесе за намаляване на времето за митнически процедури за стоки, намаляване на разходите за внос и износ, повишаване на конкурентоспособността и по-голяма интеграция на македонските компании в националния, регионалния и европейския пазар. Подобни решения бяха взети от правителствата на Сърбия и Албания в резултат на среща в Ниш през ноември, на която делегации от няколко министерства на трите страни хармонизираха правната рамка за споразуменията, които ще бъдат подписани в Тирана.

Президентът на Сърбия Александър Вучич и министър-председателите на Северна Македония и Албания Зоран Заев и Еди Рама изпратиха отворено писмо до Западните Балкани преди срещата на върха в Тирана, като поканиха други страни от региона да се присъединят към инициативата.

Тримата държавници посочват, че визията им е да преодолеят социалните, икономически и търговски бариери, които забавят икономическия растеж в целия регион, чрез прилагане на четирите европейски свободи в трите държави.

На предишните срещи в рамките на „Отворени Балкани“, в Скопие през юли тази година и през ноември в Белград, беше обявено, че целта е вдигане на границите за трите държави от януари 2023 г., със свободно движение на хора, стоки, капитали и услуги, като и от 2022 г. да влезе в сила единно разрешение за работа.

Вучич към ЕС: Докога ще мълчите на изявленията за Велика Албания?

Сръбският президент Александър Вучич обяви, че ще изпрати писмо до всички държавни и правителствени ръководители с молба за обяснение и...

На срещата в Скопие, когато неформалното име "Мини Шенген" беше променено на "Отворени Балкани", бяха подписани три документа - Споразумение за сътрудничество в защитата при бедствия в Западните Балкани, Меморандум за разбирателство за сътрудничество при улесняване на вноса, износа и движение на стоки в ЗБ и Меморандум за разбирателство за свободен достъп до пазара на труда в ЗБ.

На 10 октомври 2019 г. Вучич, заедно с Рама и македонския премиер Заев, в Нови Сад стартираха инициатива, която неофициално беше наречена „Мини Шенген“.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Заради предполагаемо домашно насилие: Албанка и трите ѝ малки деца се хвърлиха в река

Андрей Пленкович си осигури мнозинство в хърватския парламент

В последния дебат: Пендаровски и Силяновска спориха основно за България

Арестуваха трима за отвличане на българка

Хванаха лодка с мигранти край Гърция

Срещата на Ердоган и Мицотакис: Ще отворят ли въпроса за морските зони?

В навечерието на Великден: Главата на Македонската църква си присвои Самуил

Протестират за правата на мигрантите: Младежи нахлуха през тераса в албанския парламент

Спасиха мигранти край Крит

Посещението на Еди Рама в Гърция виси на косъм

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com