Заради ЧЕЗ Чехия може да спре Албания по пътя към ЕС

21312
Заради ЧЕЗ Чехия може да спре Албания по пътя към ЕС

Чехия се готви да блокира предоставянето на Албания на статут на кандидат-член в ЕС заради спор с енергийния гигант ЧЕЗ, съобщават чешки медии, като се позовават на високопоставени представители на ЕС, предаде БГНЕС.

Миналата година ЧЕЗ загуби лиценза си в Албания и в момента се води дело пред Международния арбитражен съд. Миналата седмица Европейската комисия препоръча предоставянето на Албания на статут на кандидат-член в ЕС, а решението за това трябва да бъде взето на срещата на върха на държавните и правителствените ръководители в края на юни. Чехия смята да блокира решението с мотива, че нямало напредък в разговорите между представители на албанските власти и ЧЕЗ във Виена.

Според правителствени източници в Прага преди време Чехия уведомила Албания, че спорът може да повлияе на предоставянето на статут на кандидат член, който трябва да бъде одобрен от всички 28 държави членки на ЕС. Чешкият премиер Бохуслав Соботка заяви, че Чехия като цяло подкрепя разширяването на съюза към Балканите.

"В тази връзка Чехия се интересува от въпроса за защитата на чуждестранните инвестиции в Албания, от борбата с организираната престъпност", заяви Соботка. Той изтъкна, че всяка държава, която придобива статут на кандидат член, би трябвало да изпълнява съответните условия и това ще се вземе предвид и в случая с Албания.

През 2009 г. ЧЕЗ купи 76% от Албанската енергийна корпорация, но през януари миналата година лицензът й беше отнет с мотива, че не осигурява достатъчно енергия и не е инвестирала в енергийната мрежа. По-късно чешката компания заведе дело срещу Албания пред Международния арбитражен съд. Говорителката на ЧЕЗ Барбора Пулпанова заяви, че няма да коментира позицията на чешкото правителство

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com