Защо бежанците не искат да минават през Румъния

16154
Защо бежанците не искат да минават през Румъния

Европа преживява поредната си година на мигрантска криза. Почти всички страни на Стария континент бяха и продължават да са подложени на сериозен бежански натиск, който натоварва неимоверно социалните им системи и поражда недоволство сред собствените им граждани.

Има обаче и държави, които остават встрани от кризата.

Такава страна, изненадващо за мнозина, е Румъния. От 2 - 3 години много европейци се питат защо Румъния, която по всякаква логика трябва да стои на пътя на бежанския поток, всъщност бива избягвана.

Само преди година по същото време Румъния не можеше да се "похвали" с индексирана бройка приети бежанци. След споразумението за разпределението на квотен принцип между държавите-членки на ЕС, Румъния успя да приеме скромните 139 бежанци, повечето от които обаче постоянно търсят начин да я напуснат.

Точно преди година коментар на жерналистката Йоана Молдовано доби голяма популярност в Румъния, описвайки странната ситуация, в която страната е остров на спокойствието сред бушуващото море от мигрантски вълнения в останалата част на Европа. Тогава Молдовано написа:

"Миналата седмица местен вестник написа, че двама афганистански бежанци, са се озовали в околностите на Баба Вече - румънско село близо до границите на Сърбия и Унгария. Това се превърна в голяма новина за румънците, защото, за разлика от страните в Централна и Южна Европа, които преливат от мигранти, нашата държава остава абсолютно незабележима за бежанците. Да бъдем въвлечени в мигрантската криза, да се борим да я овладеем и да негодуваме, както останалите ни западни братя - това си е причина най-накрая да се почувстваме истински европейци. Затова, цялата страна се зарадва на бежанците.

И тогава разбрахме, че двамата афганистанци се озовали в Румъния погрешка. Искали да стигнат до Унгария през Сърбия, но взели грешен завой. Румънската гранична полиция ги заловила на 3 метра от границата и им казала, че са в Румъния. И тогава те, както всеки румънец, който се прибира от пътуване на Запад, започнали да плачат.

По-късно, в полицейското управление, на двамата афганистанци им било казано, че не могат да продължат към Унгария, а те поискали да бъдат върнати обратно в Сърбия, вместо да остават в Румъния. Което и се случи, по силата на споразумението със Сърбия. И така Румъния пропусна шанса да приеме първите си и единствени бежанци.

Това разочарование обаче не обезсърчи местните власти да усъвършенстват уменията си на евентуални домакини. В началото на седмицата румънската гранична полиция проведе няколко учения по приемане на бежанци в села близо до сръбската граница. Полицаите опънаха 50 празни палатки, за да са сигурни, че са подготвени за бъдещата бежанска вълна.

Местните в пограничните райони споделят, че нямат проблем да приютят бежанци, защото те така или иначе не искат да остават.

Група мигранти в Будапеща пък сподели, че не иска да идва в никакъв случай в Румъния, защото страната е прекалено бедна".

Мотивът за лошото икономическо състояние на Румъния действително е един от най-демотивиращите фактори за бежанците.

Някои от мигрантите изобщо не са чували, че в Европа има страна като Румъния.

"Няма причина да избера Румъния. Тя е бедна и няма пари. Искаме да отидем в страна, която може да ни помогне. Чух за Румъния и знам в какво положени е", заявява иркачанинът Мустафа.

Почти всички преразпределени бежанци са недоволни от лошия си късмет.

"Не е честно. Защо някои отиват в Германия, а други - в Румъния. Никой не иска да отиде в една разделена страна, която е бедна. Не знам много за Румъния, но виждам, че тя не може да предложи нищо на бежанците", заявява сирийският студент Юсуф.

Друг бежанец казва, че не иска Румъния, защото е прекалено студено. "Аз идвам от топла страна, какво да търся в Румъния? Искам да се установя в по-топла страна", заявява сирийка.

Мнозина румънски интернет потребители обаче отбелязаха, че вероятно бежанците имат прекалено оптимистични климатични очаквания за страни като Швеция, Финландия и Норвегия, които не се славят като едни от най-топлите в Европа.

Румъния никога не преживя драми със струпване на бежанци по граничните й пунктове и не почувства нуждата да гради стени както други свои съседи. И досега Румъния остава встрани от бежанския поток, а единствените мигранти, които влизат на нейна територия, го правят против желанието си, просто защото са преразпределени от други държави.

Меркел защитава политиката си спрямо мигрантите

Германия няма да се промени към по-лошо на фона на мигрантската криза и сложностите с интеграцията на немалка част от чужденците. Това ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

Буяр Османи обвини ВМРО-ДПМНЕ в "срамен шовинизъм"

Задържаха 58 души, заподозрени в подготвяне на провокации по повод 1 май в Турция

Румънското правителство одобри: Строят нов мост, който ще ги свързва с Украйна

Земетресение разлюля Сърбия

Ковачевски: Блокадата на ВМРО-ДПМНЕ ще спре преговорите между РСМ и ЕС

Вучич: Целта на резолюцията за Сребреница е нови съдебни процеси срещу Сърбия

Вучич търси помощ от южноамериканските държави срещу резолюцията на ООН за Сребреница

Гърция пусна мобилно приложение, за да се докладват нарушения по плажовете

Стана ясно кога Си Дзинпин ще посети Сърбия

Земетресение разтърси остров Крит

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com