Зоран Заев официално стана премиер на Македония

2635
Зоран Заев официално стана премиер на Македония
Снимка: БГНЕС

Лидерът на Социалдемкратическия съюз /СДСМ/ Зоран Заев официално беше избран от македонския парламент за нов премиер на страната. За него гласуваха депутатите от партията му СДСМ и от двете албански формации - ДСИ на Али Ахмети и Албанският алианс на Зиядин Села. "За" кабинета на Заев гласуваха 62-ма депутати. "Против" бяха 44-ма депутати, а 5-ма се въздържаха. В гласуването участваха 111 народни представители в 120-местния парламент, обобщава БГНЕС.

С избора на новото правителство западната ни съседка очаква да сложи край на тежката политическа криза, в която изпадна от началото на 2015 година, а от средата на януари 2016 година се управлява от служебното правителство на Емил Димитриев.

Заев обяви кандидатите за новото македонско правителство

Лидерът на Социалдемократическия съюз /СДСМ/ Зоран Заев оповести състава на новото македонско правителство, което ще бъде гласувано в п...

Македония мина през тежки преговори между четирите парламентарни партии от предишното Народно събрание -ВМРО-ДПМНЕ на Никола Груевски, СДСМ на Зоран Заев, ДСИ на Али Ахмети и ДПА на Мендух Тачи. По време тежкия политически сблъсък Заев обвиняваше режима на Груевски в масово подслушване, в тежко нарушаване на законите и грандиозни корупционни скандали. Според Груевски Заев искал да извърши преврат с помощта на чужди служби. Партиите постигнаха съгласие за провеждане на предсрочни избори, които бяха отложени на два пъти миналата година и които в крайна сметка се проведоха на 11-ти декември 2016 г. Лидерите им постигнаха съгласие и за създаването на Специална прокуратура, която да разследва случаите на корупция и незаконно подслушване. Междувременно подаде оставка и най-силната фигура в Македония - братовчедът на Груевски Сашо Миялков, който дълги години ръководеше УБК (Дирекцията за сигурност и контраразузнаване).

На предсрочните избори ВМРО-ДПМНЕ спечели 51 мандата, СДСМ-49, ДСИ-10, Движението "Беса" - 5, Албанският алианс- 3 и ДПА- 2 мандата. След като Груевски не успя да състави кабинет, той върна мандата в края на януари на президента Георге Иванов. В продължение на няколко месеци Иванов отказваше да връчи мандат на Заев за съставяне на кабинет поради опасност от "изпълнение на чужда албанска платформа". Учредяването и избора на нов председател на парламента бе напълно блокирано от процедурни хватки на ВМРО-ДПМНЕ до 27-ми април. След избора на Талат Джафери от ДСИ за председател на парламента се стигна до тежък инцидент. В парламента нахлуха демонстранти и се стигна до сбиване, при което пострадаха над 100 души, включително и Зоран Заев.

В крайна сметка Иванов връчи мандата на лидера на СДСМ, след като Заев подписа декларация, че ще спазва целостта и Конституцията на Република Македония. Междувременно се стигна и до напрежение в отношенията между Скопие и Белград поради присъствието на сръбския агент Горан Живалйевич в парламента в нощта на 27-ми април. От разкритията стана ясно, че той е влязъл с първата група демонстранти в Народното събрание.

При представянето на управленската програма пред депутатите Заев заяви, че "новото македонско правителство ще се фокусира върху три теми – икономика, стабилни професионални институции, справедливост за всички и пълна интеграция на Република Македония в ЕС и НАТО". „Аз ще обединявам, няма да разделям. Ща свързвам, няма да разделям...Дойде време институциите да работят за гражданите. Ще бъдем самокритични. Македония узря за нов вид политика. Политиците трябва да слушат гражданите. Гражданското общество трябва да се възприема като партньор. Необходими са ни мислещи и действащи граждани. Интелектуалците са длъжни да бъдат част от държавата. Подавам ръка към всички. Република Македония ще бъде държава на всички нейни граждани... Нашата цел е преговорите с ЕС и НАТО да започнат възможно най-бързо и в най-кратък срок. След това да има ръст на икономиката и заплатите. Минималната заплата законно ще бъде увеличена на 12 000 денари /190 евро/ и ще се отнася за всички. Нашата цел е до края на мандата тя да достигне 16 000 денари. Сред приоритетите ще бъде подкрепата за малките и средните предприятия. Ще работим за намаляване на разходите с цел увеличаване на семейния бюджет. Искам да изпратя следното послание – стига реваншизъм и партийни уволнения. Никой не трябва да се страхува за работното си място“, заяви Заев

Македония разследва висш сръбски агент, бил в парламента по време на "кървавия четвъртък"

Македонското министерство на външните работи извика сръбския посланик в Скопие Душанка Дивяк Томич поради присъствието на сръбския аген...

Правителството

В новия кабинет ще има 15 министерски места и 6-ма министри без ресор.

СДСМ ще участва със следните министри Радмила Шекеринска (Отбрана) Оливер Спасовски (МВР), Драган Тевдовски (Финанси), Никола Димитров (МВнР), Рената Десковска (Образование), Любчо Николовски (Земеделие), Мила Царовска (Труд и социална политика), Роберт Алагйозовски (Култура), Дамян Манчевски (Администрация и цифрово общество), Горан Сугаревски (Транспорт), Кочо Ангюшев ще бъде вицепремиер отговарящ за икономическите въпроси.

Едмонд Адеми, Роберт Поповски, Аднан Кяхил, Самка Ибраимовски, Зоран Шапурич и Зорица Апостоловска ще бъдат министри без ресор.

Девет души са с обвинения след боя в македонския парламент отпреди месец

Съдът в Скопие повдигна обвинение срещу деветима души за нападението в македонския парламент от 27 април. Тогава тълпа от десетки хора ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БАЛКАНИ:

ОССЕ с положителна оценка за изборите в Северна Македония

Скрили кокаина в чували с тор: Гръцките митничари спряха огромна пратка с наркотици

Норвегия дари 76 превозни средства на армията на Северна Македония

Кметът на Анкара: Стъпките на ЕС към Турция не показват ясен път за бъдещето

Народът ни наказа: Ковачевски след президентските избори

Пендаровски разочарован от резултатите на президентските избори

При 80% протоколи: Гордана Силяновска е с огромна преднина пред Стево Пендаровски

Официално: Силяновска от ВМРО-ДПМНЕ води убедително пред Пендаровски

Додик видя в Путин гарант за съществуването на Република Сръбска

Приключи първият тур на президентските избори в Северна Македония

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com