Македония се тресе от скандали за компромати, подслушване и политически натиск

34267
Македония се тресе от скандали за компромати, подслушване и политически натиск

От седмици Македония се тресе от политическа турболенция и скандали, свързани с незаконно подслушване, компромати и тайни служби.

Бомбата хвърли лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз (СДСМ) Зоран Заев, заявявайки, че разполага с доказателства за престъпления и злоупотреби, извършени от правителството на Никола Груевски.

Властите в Скопие на 31 януари обявиха, че са предотвратили опит за преврат и след ефектната операция "Пуч" Заев беше арестуван заедно с бившия директор на Службата за сигурност и контраразузнаване Зоран Верушевски, неговата съпруга и общинския служител от град Струмица Бранко Палифров. Лидерът на СДСМ остана без паспорт и трябваше да се разписва в полицейско управление веднъж седмично.

Груевски го обвини в рекет с цел кабинетът да подаде оставка. Като доказателство беше разпространен запис от скрита камера в кабинета на премиера, с която той записва разговорите със своите гости. Така на видео се появи разговор между Заев и Груевски, в който Заев предупреждава македонския премиер, че разполага с компромати срещу него, предоставени му от чужди служби.

От СДСМ се заканиха, че ще започнат поетапно да пускат материалите, с които разполагат. След известно отлагане на бял свят излязоха скандални записи за злоупотреба със служебно положение и лобизъм.

Първата бомба, която пусна Заев, беше, че над 20 000 души в страната са били подслушвани. Според него в Македония масово са били подслушвани политици, журналисти, обикновени граждани и бизнесмени.

Според Заев директора на Агенцията за сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков е подслушвал и министри от кабинета на Никола Груевски, включително и вътрешния Гордана Янкуловска.

Сред подслушваните били също лидерът на Демократичния съюз за интеграция (ДСИ) Али Ахмети, на Демократичната партия на албанците (ДПА) Мендух Тачи и бившия премиер Любчо Георгиевски.

Като доказателство Заев разпространи записани телефонни разговори, от които става ясно, че управляващите са уреждали съдебни решения, предрешавали са избори на съдии и като цяло, са упражнявали контрол върху съдебната система.

Заев: 26 000 македонци са били подслушвани

Поне 26 000 души са били подслушвани в Република Македония. Това каза лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз /СДСМ/ Зоран...

Изтеклите записи са няколко:

- между вътрешния министър Гордана Янкуловска и бившия министър на правосъдието Михайло Маневски, където двамата уреждат съдебно решение по дело срещу брат на един от членовете на Съдебния съвет.

- между директора на Управлението за сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков и вицепремиера Муса Джафери, обсъждайки избора на нов председател на Върховния съд.

- между вътрешния министър Гордана Янкуловска и вицепремиера Зоран Ставревски, като от разговора се разбора, че Янкуловска е разговаряла с главния прокурор Марко Звърлевски, за да отхвърли обвинение срещу Ставревски.

- между вътрешния министър Гордана Янкуловска и кмета на Прилеп Марян Ристески, където тя пита дали председателят на Апелативния съд в Прилеп е "техен човек", а той отговаря утвърдително.

- между приближения до властта журналист и главен редактор на телевизия "Сител" Драган Павлович - Латас и бившата председателка на Апелативния съд Филимена Маневска, където той й се оплаква, че Апелативният съд не се застъпва достатъчно при съдебни дела срещу него и негови колеги.

Според Заев тези разговори доказват, че са нарушени редица членове на Конституцията на Македония, отнасящи се до върховенството на закона, разделението на властите и независимостта на съдебната власт и прокуратурата.

От управляващата ВМРО-ДПМНЕ отричат обвиненията, а официалната им позиция е, че с всяка пресконференция Зоран Заев само доказва, че е сътрудник и инструмент на чужди разузнавателни служби, които искат да дестабилизират държавата.

Сега македонското МВР търси къртиците в своите редици, които са свързани с подслушването и изтичането на записите. Целта била да се разбере кой участва в мрежата за подслушване.

Кризата в Македония обезпокои сериозно нейните европейски партньори, като от Брюксел многократно призоваха за честно, прозрачно и законосъобразно разследване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com