Издигнаха барелеф на Гунди в Куклен

14315
Издигнаха барелеф на Гунди в Куклен
Снимка: Actualno.com

Барелеф на Георги Аспарухов-Гунди бе издигнат в град Куклен. Инициатор на идеята е местният жител Тодор Томов – родопчанин, роден в смолянското село Орехово и близък родственик на великата футболна легенда, съобщи кореспондентът на Actualno.com в Асеновград.

Барелефът е висок 1,80 метра и широк 2 метра. За изградждането му, със средства са помогнали дарители, а монументът е изработен от врачански гранит. Засега това е единственият по рода си барелеф в България. Рой се намира в близост до старинния Метох, дал името на Метошкия квартал в града.

72 години от раждането на Гунди

Футболен клуб "Левски" почете паметта на легендарния футболист Георги Аспарухов по случай 72-та годишнина от рождението му, предаде Б...

Своята инициатива Томов стартирал преди около две-три години. В начинанието някои се включили със средства, други с материали, а трети – с труд. Изработката на барелефа е дело на пловдивския скулптор Ангел Каравланов. Идеята на инициатора е зад барелефа на Гунди да бъде издигнат и параклис. А след време мястото да стане част от туристическите маршрути в Куклен.

Снимка: Actualno.com

Откриването на монумента обедини в едно събитие привърженици на различни футболни клубове в страната. Въпреки разнородните си виждания, фенове на „ЦСКА“, „Левски“, „Спартак“, „Ботев“ и „Локо“ се преклониха пред паметта и признаха таланта на легендарния футболист.

Снимка: Actualno.com

Няма да повярвате кой е първият акциoнер в Левски

"Левски" АД стартира по емблематичен начин - с пакет от 100 акции, които получи синът на легендата на синия клуб Георги Аспарухов-Гунди...

На откриването присъстваха приятели на Георги Аспарухов, с които той е играл в един отбор. На събитието гост бе и неговата съпруга. Развълнувана, тя призна пред присъстващите, че в този момент у нея се преплитат смесени чувства – и радост от реализираната идея, и болка от загубата на Гунди.

Снимка: Actualno.com

Неслучайно барелефът бе издигнат и открит на 4-ти май. Денят, в който Георги Аспарухов щеше да отбележи своя 73-ти рожден ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ