Лудогорец отново показа на България как се прави

6313
Лудогорец отново показа на България как се прави
Снимка: БГНЕС

Лудогорец изпраща една отлична, във всяко отношение, година. „Орлите“ трябва да са доволни от свършеното през последните 12 месеца. Да, в клуба имаше и немалко трусове – кои по-силни, кои по-леки, но разградчани показаха как може да се управлява футболен отбор. И то по начин, по който да бъде на средно европейско ниво и почти независим от любимия на всички специалисти у нас термин – „бащица“.

Лудогорец стартира годината на второ място 

Лудогорец ЦСКА Спас Делев

Разградчани стартираха годината на втора позиция във временното класиране на Първа лига – на точка зад лидера ЦСКА. „Орлите“ също така продължаваха напред за Купата на България, а и играха в плейофния кръг за влизане в елиминациите на Лигата на конференциите. Лудогорец обаче не успя да се класира за 1/8-финалите на ЛК, след като отстъпи пред Андерлехт след изпълнение на дузпи.

Първият трус и печелившата треньорска рокада

Именно след този мач последва първият трус. Разградчани изгубиха точки в битката с ЦСКА в първенството, след като завършиха наравно с Левски и отстъпиха изненадващо пред Пирин. Тогава дойде и треньорската рокада - Анте Шимунджа бе уволнен, а начело на отбора се завърна Ивайло Петев. Именно той съвзе отбора и до края на първата фаза на родния шампионат Лудогорец поведе с точка пред „червените“, след като ги победи насред „Българска армия“ в директен сблъсък за първата позиция.

Гонитбата между Лудогорец и ЦСКА

Лудогорец

В плейофната фаза на Първа лига Лудогорец отново постави под съмнение спечелването на титлата, след като направи равенство 2:2 като гост на ЦСКА 1948 и изостана с една точка от ЦСКА. В следващия, 34-ти кръг, драмата бе пълна. ЦСКА посрещна ЦСКА 1948 на препълнения стадион „Българска армия“. За жалост на домакините обаче мачът завърши 1:1, а Иван Турицов пропусна дузпа много дълбоко в даденото от съдията продължение на мача.

За сметка на това Лудогорец удари Левски у дома с 3:2 и си върна челото. В последния кръг „орлите“ победиха Черно море и по този начин си гарантираха титлата с точка преднина пред ЦСКА, които се наложиха над Левски. Разградчани също така спечелиха дубъл, след като взеха и Купата на България. Във финала те победиха ЦСКА 1948 с 3:1.

Лудогорец прибра милиони през лятото 

Игор Тиаго

След отличния сезон Лудогорец реализира страхотни печалби от продажбата на футболисти. Разградчани трансферираха част от звездите си – Игор Тиаго и Кирил Десподов – и в крайна сметка реализираха продажби за 13,05 милиона евро. Шефовете обаче не стояха със скръстени ръце и набързо намериха заместници на напусналите. Общо Лудогорец изхарчи около 5,1 милиона евро за нови, което означава, че клубът е реализирал печалба от трансфери на стойност почти 8 млн. евро.

При разградчани настъпи криза

Лудогорец

В началото на този сезон обаче в Лудогорец настъпи криза. Тимът тръгна много лошо с 2 поредни загуби – от Балкани в първия мач от първия предварителен кръг на Шампионска лига, както и в откриващия си двубой в родния шампионат срещу новака в елита Крумовград. „Орлите“ успяха да се стабилизират в първенството, но в най-комерсиалния турнир не успяха. Те отпаднаха във втория предварителен кръг на надпреварата от Олимпия Любляна и отидоха в Лига Европа.

Лудогорец се движеше добре в първенството, докато в Лига Европа успя да прескочи третия квалификационен кръг, но отпадна в плейофите от Аякс. Така шампионите се озоваха в Лигата на конференциите.

Огромен трус при "орлите"

Лудогорец Ивайло Петев

Именно след мач от третия по сила турнир в Европа Лудогорец бе много сериозно ударен. На 5 октомври тимът катастрофира тежко при гостуването си на Норселанд в среща от груповата фаза. Тогава момчетата на Ивайло Петев отстъпиха с ужасяващото 1:7. След срещата последваха големи драми в отбора, тъй като наставникът, заедно с цялото оперативно ръководство, си подадоха оставките.

В крайна сметка единственият, който изгоря, бе Ивайло Петев. На негово място се завърна за трети път Георги Дерменджиев. Под негово ръководство Лудогорец се върна на пътя на успеха. „Орлите“ завършиха зимния полусезон на второ място в Първа лига – на 3 точки от лидера Черно море, но и с мач по-малко от „моряците“. Шампионите също така отново удариха големия си съперник ЦСКА, и то отново на „Българска армия“ в последния двубой на съоръжението в сегашния му вид.

Отборът на Дерменджиев продължава и за Купата на България, където се класира на 1/4-финал. В Лигата на конференциите пък „орлите“ са в плейофния кръг за влизане в директните елиминации – все мачове, които ще се играят напролет.

В Лудогорец трябва да са доволни от постигнатото 

Лудогорец

Ето защо в Лудогорец трябва да са доста щастливи от постигнатото през годината. През миналия сезон отборът грабна дубъл – титла и купа. Игра дори и през пролетта в Европа. Освен това клубът заработи добри пари от наградни фондове, телевизионни права и трансфери.

През настоящата кампания нещата за Лудогорец също не изглежда зле. Отборът е на изходна позиция за атакуване на втори пореден дубъл – титла и Купа. Отново ще играе напролет в Европа и този път има сериозен шанс да се класира за 1/8-финалите, което означава още мачове и още пари.

С изкараното през последните 12 месеца Лудогорец сигурно си обезпечава разходите на 70-80 процента и не трябва да разчита чак толкова на финансовата подкрепа на собствениците Кирил и Георги Домусчиеви. Именно поради тази причина в Разград трябва да се радват, понеже показаха как може да бъде управляван един клуб, за да бъде печеливш във всяко едно отношение.

Автор: Бойко Димитров

ОЩЕ: ВАР-ът на Actualno: Ще повлияе ли европоходът на Лудогорец на битката за титлата?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

Фенове на Левски: Забраниха ни достъпа до стадион "Георги Аспарухов" (ВИДЕО)

Берое удари Хебър в края и застраши оставането на пазарджиклии в елита (ВИДЕО)

Футболист на Лудогорец попадна в разширения състав на националния си отбор

Балъков отправи апел към феновете и отсече: Ботев Враца се бранеше юнашки, само риташе топката напред (ВИДЕО)

Два хикса завързаха битката за оставане в Първа лига (ВИДЕО)

Гриша и Данаил Ганчеви се оттеглят и от Литекс, Община Ловеч получава отбора, базата и стадиона

Лудогорец уреди най-скъпия футболист в Първа лига

Загадка: Спартак Варна се класира за Първа лига, но се разделя с треньора си

Любимец на „сините“ фенове пред завръщане в Левски?

Агент предложил бивш футболист на Ливърпул на ЦСКА 1948

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com