Министърът на спорта оставя БФС без лиценз?

13073
Министърът на спорта оставя БФС без лиценз?
Снимка: БГНЕС


Българският футболен съюз може скоро да се окаже тотално извън закона. На 3 февруари изтича лицензията дадена на държавния орган от Министерството на младежта и спорта, научи Actualno.com. Оказва се, че налице са всички предпоставки тя да не бъде продължена. Случаят разясни адвокатът по спортно право Георги Градев.

"Съгласно чл. 17б, ал. 4 от Закона за физическото възпитание и спорта министърът може да откаже подновяване на спортна лицензия, когато за спортната организация са налице едно или повече от следните условия:

...
3. при неизпълнение на едно или повече от изискванията по ал. 2;
...
5. няма приет бюджет.

Ал. 2 от от същия член гласи следното:
Атестацията по ал. 1 се извършва от комисия, назначена от министъра на младежта и спорта, при следните изисквания:
1. за спортна федерация:
а) при организирането и провеждането на тренировъчната и състезателната дейност през оценявания период е спазвала приетите от нея правила и действащото законодателство;
...
в) достигнала e степен на обществено внедряване на съответните видове спорт, измерена чрез система от показатели за спортно развитие: брой спортисти по възрастови групи, участващи в тренировъчната и състезателната дейност, треньори, спортни специалисти, спортни съдии, изградени спортни клубове, проведени състезания, спортни постижения и развита мрежа от спортни услуги за гражданите;г) предприела e конкретни мерки за развиване на детско-юношеския спорт, включително за откриване и подпомагане на спортни таланти;д) (изм. - ДВ, бр. 87 от 2012 г., в сила от 9.11.2012 г.) спазвала е и е популяризирала хуманните принципи на спорта и спортната етика и е осъществила необходимите действия за недопускане използването на допинг и насилие преди, по време на и след провеждане на спортни мероприятия.

БФС няма приет бюджет от 2009 г. насам. Не е е изпълнил три от условията по ал. 2, т. 1 от чл. 17б от ЗФВС. Особено грубо е погазването на приетите от БФС правила и действащото законодателство (справка загубените от БФС дела във ВКС за нелегитимността и във ВАС за правилника за трансфери).

Заявлението за подновяване на спортната лицензия и документите към него се подават не по-късно от два месеца преди изтичането на срока на действащата лицензия. Парадокс ще е, ако нелегитимното ръководство на БФС е подало молба до ММС за подновяване на спортната лицензия.

Интересно ми е с какви очи г-жа Георгиева ще поднови спортната лицензия на БФС?", завърши Градев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ