ММС: БФС има лиценз заради спортен министър на ГЕРБ, а е можело да няма

5292
ММС: БФС има лиценз заради спортен министър на ГЕРБ, а е можело да няма
Снимка: БГНЕС

Лицензът на БФС е издаден на 23.01.2020 г. в рамките на течащата проверка, която пряко засяга едно от условията за придобиване на лиценз – по чл. 20, т. 3 от ЗФВС (Закона за физическото възпитание и спорта) – федерацията да няма просрочени задължения към ММС (Министерството на младежта и спорта).

Към момента на оповестяване на тези задължения в края на проверката през април 2020 г. БФС вече е с редовен лиценз. В този смисъл издаването на лиценза е ускорено преди да бъдат оповестени обстоятелства, които биха възпрепятствали издаването му. Това се казва в официална позиция на спортното министерство.

Още: Венци Стефанов за пребитите на протеста: Малко им е! Бербатов е виновен за всичко!

Кой е отговорен?

Изрично ММС посочва, че лицензът е безсрочен и до издаването му се е стигнало по времето на третото правителство на Бойко Борисов, когато спортен министър беше Красен Кралев. БФС е дължало 142 766 лв. на спортното министерство за организацията и провеждането на европейско първенство за юноши до 17 г. Само че първоначално проектът, на база на който бил сключен договора, бил изчезнал и това се установило чак след изрична проверка.

Проверката е назначена от Красен Кралев - със заповед от 28.10.2019 г. "В заповедта няма срок, в който да бъде извършена проверката", твърдят от ММС. Два дни преди безсрочният лиценз на БФС да бъде издаден, заповедта на Кралев за проверката е изменена - за да се промени съставът на проверяващите, казват от спортното министерство.

Арестуван ли е Боби Михайлов? Говори СДВР

Хронологията на фактите за лиценза на БФС според твърдяното от ММС

СНИМКА: БГНЕС

28.10.2019 г. – Издадена е заповед от министър Красен Кралев, с която се назначава проверка на договорите за финансиране на БФС за периода 2015 г. – 2018 г. В заповедта няма срок, в който да бъде извършена проверката.

20.01.2020 г. – Заповедта се изменя, за да се промени съставът на проверяващите.

06.03.2020 г. – Изготвен е доклад от извършена проверка на финансиранията на БФС за периода 2015 – 2018 г. Оповестяват се данни от проверката на 11 договора за общо 5 642 000 лв.

09.04.2020 г. - Към този доклад е предоставено допълнение, от което е видно, че БФС следва да възстанови по сметка на ММС 142 766 лв., тъй като сумата не се признава като целесъобразно изразходвана по един от договорите.

09.04.2020 г. – ММС изпраща писмо до Михаил Касабов, представител на БФС. С писмото се дава 7-дневен срок за възстановяване на сумата от 142 766 лв. по сметка на ММС. В случай на неизпълнение на задълженията в указания срок ММС посочва, че ще заведе съдебен иск за възстановяването им.

11.06.2020 г. – С докладна записка на министър Кралев се предлага да бъде подадена искова молба. В резултат е заведено дело срещу БФС.

17.05.2023 г. - По това дело Весела Лечева, в качеството ѝ на министър на младежта и спорта, сключва извънсъдебна спогодба, по която БФС се съгласява да възстанови 71 383 лв. и съдебното производство срещу съюза е прекратено.

Основанието за иска на ММС е договор между ММС, представлявано от тогавашния министър Красен Кралев, и БФС, от 12.02.2015 г., с който на БФС са предоставени 818 000 лв. за организация и провеждане на европейско първенство за юноши до 17 г. Проектът, въз основа на който е сключен този договор, е изчезнал от ММС и не може да бъде открит. Сумата е преведена изцяло с едно платежно нареждане на 19.02.2015 г.

Първоначално проектът е обявен за изпълнен без забележки. Дължимата сума от 142 766 лв. е установена 5 години след изпълнението на проекта на стойност 818 000 лв. Към момента на оповестяване на тези задължения в края на проверката през април 2020 г. БФС вече е с редовен лиценз. "В този смисъл издаването на лиценза е ускорено преди да бъдат оповестени обстоятелства, които биха възпрепятствали издаването му", пишат изрично и дословно от воденото от Димитър Илиев ведомство. След това е заведено дело, което е отложило възможните разглеждания на нередности с години напред. Това обстоятелство за отнемане на лиценза е било валидно до сключването на съдебна спогодба между БФС и ММС по времето на министър Весела Лечева: Весела Лечева пред Actualno: Гневна съм от това, което се случи на протеста (ВИДЕО)

ОЩЕ: Къде е Боби? Агитките го търсят да го бият! А МВР бие наред, дори журналисти

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ФУТБОЛ БГ:

ВИДЕО: Радостта на Лудогорец след рекордната 13-та титла

Стамен Белчев: Ще направим всичко възможно ЦСКА да завърши втори

Лудогорец хвърли шампионски бой на ЦСКА, грозни сцени белязаха мача (ВИДЕО)

Арда продължава да мечтае за Европа след обрат срещу разколебан Ботев Пловдив (ВИДЕО)

След треньора и основния голмайстор: Левски набеляза и халф на Крумовград

Венци Стефанов: Само ограничен човек може да иска намаляване на отборите в Първа лига

Ботев Пловдив отговори дали ще напусне „Колежа“

Лудогорец - ЦСКА: Кога и къде да гледаме мача за титлата в Първа лига?

Крумовград разката Локомотив Пловдив и завърза битката за 4-то място в Първа лига (ВИДЕО)

Четирикратен олимпийски шампион пое националния отбор на България по биатлон

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ