Защо ЦСКА - София, а не Левски - Спартак?

14712
Защо ЦСКА - София, а не Левски - Спартак?

От началото на този сезон, след странните, но напълно очаквани действия от страна на Гриша Ганчев, бившият отбор на бизнесмена Литекс Ловеч се премести в София и продължи същестуването си под името ЦСКА - София. Няма да коментирам морално ли е това, честно ли е, няма да коментирам и фалита на другото дружество, както и КОЙ ще изплати на НАП и ощетените лица и фирми милионите, които старитя отбор на ЦСКА им дължеше.

Интересно ми е друго - как така всички забравиха, че през годините отбори като Локомотив Пловдив, Ботев Пловдив, Берое, Пирин и много други преминаха през същите процеси на обединявания, сливания, прекръствания и прочие, но феновете на всички тези отбори, както и феновете на българския футбол припознаха самите отбори като старите такива.

Пребити съдии, полиция и Сашо Диков на бараж за "В" група (ВИДЕО)

Скандални съдийски отсъждания, бой, псувни и намеса на полицията на няколко пъти. Това представлява баражът за влизане в Югоизточн...

ГАВРАТА НА ЛЕВСКИ С МЪРТВИЯ ЦСКА ВПЕЧАТЛИ РУСИЯ

Искам да уточня, че не съм фен на ЦСКА, нито на Левски. Фен съм на Локомотив Пловдив, който по същата логика трябва да е Локомотив Кюстендил, но не е!

Искам да представя един факт, който е описан в сайта за история и факти - wikipedia.

* В края на 1960-те години, идва нова вълна на реформи в българския футбол, част от които са масовите обединения на клубове. Така на 22 януари 1969 година Левски е обединен с отбора на Спартак (София) и Спортист (София) под покровителството на Министерството на вътрешните работи. Името на отбора отново е сменено – този път на Левски – Спартак. Това е повратна точка в цялата история на клуба. Попадайки под егидата на МВР Левски се превръща в спортна секция (ведомствен отбор) на народната милиция.

България е сред шестте най-проблемни страни за черно тото

Макар и да не се говори много напоследък за този проблем, България си остава една от най-проблемните страни в света, забележете, не в Е...

През 1970 година отборът печели поредния си дубъл, триумфирайки в шампионата и в турнира за Купата на Съветската армия.Същата година в европейските клубни турнири отборът достига до четвъртфинал за Купата на носителите на купи.[43] Успехите на отбора обаче са помрачени от трагедията със смъртта на Георги Аспарухов и Никола Котков, които загиват в автомобилна катастрофа на 30 юни 1971 година.

Дълбока спортно-техническа промяна за клуба е тази, че ако през досегашното му съществуване е разчитал на собствените си възпитаници от ДЮШ, то през 1970-те в отбора навлизат много футболисти продукт на други школи: от Спартак (София) (някои от които се превръщат в легенди на клуба): първо Стефан Аладжов, осемнадесет годишният Павел Панов (всъщност юноша на Септември (София), който е изиграл само един сезон за Спартак (София), Добромир Жечев – Бобата, Милко Гайдарски – Пилето, Васил Митков – Шопа, Людмил Горанов, Михаил Гьонин, Георги Цветков – Цупето, Иван Стоянов – Типеца, юношите на Марек Кирил Миланов, Спартак (Плевен) Пламен Николов и Тодор Барзов, на Черноморец (Бургас) Руси Гочев, на Ком (Годеч) Стефан Павлов, а от юношите на самия отбор изгряват имената само на Войн Войнов, Георги Тодоров, Цветан Веселинов Тези играчи извоюват титлите през 1974, 1977 и 1979 г. и купата на България през 1971, 1976, 1977 и 1979 г.

Линк към статията може да намерите ТУК!

Въпросът, който искам да задам е, защо ЦСКА - София, а не Левски - Спартак?

УЕФА също видя ЦСКА като Литекс, припомниха "сините" фенове

Феновете на "Левски" използват всяка удобна секунда преди сблъсъка с ЦСКА, за да напомнят, че това не е "вечното дерби" и ще играят сре...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Футбол БГ