5 мерки, с които Банско планира да се превърне в лидер в компостирането и рециклирането на отпадъци

2236
5 мерки, с които Банско планира да се превърне в лидер в компостирането и рециклирането на отпадъци
Снимка: Thinkstock/ Guliver

Зелените идеи, свързани с рационалното управление на отпадъците, за община Банско са не просто модерни, а въпрос на отговорно поведение. В курорта активизират поредица от инициативи, с които целят да постигнат положителен ефект върху природата и бюджета на общината.

Годишно в Банско се извозват около 10 000 тона боклук. Морфологичният анализ, направен през 2018 г., сочи, че стъклото, пластмасата, металът са толкова замърсени от смесването в общия битов отпадък, че не би било възможно да се сепарират и рециклират. Затова започват работа по микс от мерки, с които да постигнат намаляване на общото количество.

1. Разделно извозване на зеления отпадък

В град като Банско, където хората живеят в къщи с дворове, много голям процент от теглото на боклука през пролетните и летни месеци представлява зелен растителен отпадък - трева, клони, цветя. Затова е създадена система за разделното му събиране. Домакинствата получават еко чували заедно с информационни материали за тяхното използване и ефектът за няколко месеца е 10 тона годен за компостиране материал. Постигнат с участието на едва 120 семейства. Целта за 2019 г. е към програмата да се присъединят 50 бизнес обекта и 1200 къщи. Ключово е участието на хотелите, които имат големи зелени тревни площи.

2. Споразумение с туристическия бизнес

Бизнесът приема предложението на общината да замени пластмасовите бутилки за минерална вода със стъклени, които бутилиращите компании традиционно използват многократно. Да спре употребата на найлонови торбички и да премине към хартиени. Като тази трансформация е с добавена стойност - в социалното предприятие на града се произвеждат хартиени пликове, които могат да се закупят на атрактивни цени. И може би най-значимата количествено промяна - да отделят всички стъклени бутилки и буркани в съответните контейнери за разделно събиране. Защото стъклото се рециклира 100% успешно, ако не е замърсено.

3. Активна работа с децата и учениците

Събирането и изхвърлянето на отпадъците е пряко свързано с установените навици на хората, а промяната им отнема години. Затова кампанията се разгръща в училищата, където чрез убеждаване на децата в ползите от разделното събиране могат да се осигурят по-масови положителни прояви. През новата учебна година училищата в Банско ще имат тематични учебни часове, а децата ще бъдат насърчавани да заменят използването на еднократните пластмасови бутилки за вода с такива за многократна употреба. В календара на кампанията има още състезания, игри, както и публични дебати сред младежите за смисъла от зелените политики на глобално ниво.

4. Обединяване на усилията за разделно събиране на територията на Национален парк Пирин

За туристите, които посещават Банско целогодишно, границите на парка и града са условни. Предварителните проучвания сочат, че гостите са склонни да спазват правилата за разделно събиране, ако те са ясно установени и правилно комуникирани. Затова още през летния сезон хилядите български и чуждестранни гости, избрали Пирин за разходка, почивка или катерене, ще могат да се запознаят с новите възможности за отделяне на боклуците. Общината и ръководството на Националния парк планират поставянето на специални контейнери в зоните на хижите и на специално определени за целта точки в града. А инструкциите ще бъдат разпространени и в местата за настаняване със съдействието на хотелиерския бранш.

5. Стриктно разделяне на отпадъка, генериран по време на Фестивалите и концертите

Богатата фестивална програма на Банско превръща организаторите на събития в задължителни партньори на кампанията “неРазделно Банско”. От настоящата година всички те имат ангажимента да организират, при необходимост съвместно с общината, разделното събиране и извозване за рециклиране на сериозното количество боклук, което съпътства всяка масова проява на открито. Включването на гостите на града към основните активности е важно, защото ангажира временно присъстващите в района с ценностите на общността.

Целта на мерките е да доведе до 10% оптимизиране на количеството депониран боклук.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Вандалска проява или опит за сплашване: Потрошиха кола с метален прът

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com