700 декара гора горят край Кресна, половината от нея бял бор

1476
700 декара гора горят край Кресна, половината от нея бял бор
Снимка: БГНЕС

Пожарът край с. Стара Кресна е обхванал към 700 дка гора, боровата е 50-годишна. Горят левият и десен скат на р. Арнаутска. По десния расте широколистна гора, а по левия скат - бял бор, местността е много труднодостъпна.

„Пожарът вече е низов, а не както преди 2-3 часа върхов, в момента се правят ивици, за да го ограничим в тези граници. Гасят 30 единици техника, от тях 20 на пожарната, а останалите с висока проходимост, на терен работят 100 души. Хеликоптер може да пристигне едва утре, през площта на пожара преминава далекопроводът за Гърция от 400 киловолта, предприети са мерки за обезопасяването му. Няма опасност за населението на селата Стара Кресна и Ощава”, каза директорът на РС ПБЗН-Благоевград Георги Пармаков, цитиран от БГНЕС.

Голям горски пожар край село Стара Кресна

Сериозен горски пожар е избухнал в землището на село Стара Кресна. Сигналът за стихията е получен в дежурната част на пожарната около 1...

Доброто е, че не цялата гора е унищожена, според мен горят 700 дка, половината от нея борова. През нощта тук ще останат 11 единици техника на пожарната и горското с 40 души, за да го наблюдават и гасят, където има пламъци. Утре сутринта тук трябва да сме се събрали над 180 души, в това число горски работници, пожарникари, военни и доброволци. Започваме в 6 часа сутринта с цел до обяд пожарът да бъде напълно локализиран. Прогнозата за времето не е благоприятна - дъжд се очаква едва утре след обяд”, каза главен комисар Николай Николов.

Кметовете на околните села са уведомени да събират доброволци, на място е гл. комисар Николай Николов, областният управител Бисер Михайлов, директорът на пожарната в Благоевград Георги Пармаков, директори в ЮЗДП, командирът на ВФ 26 400 Иван Иванов и др.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com