Благоевград избра кой да изгради ново депо, старото трябва да се закрие

3227
Благоевград избра кой да изгради ново депо, старото трябва да се закрие
Снимка: Анита Чолакова

Община Благоевград избра кой да изгради ново депо, а старото трябва да се закрие до края на годината. В най-добрия случай, ако процедурата не се обжалва, новото може да бъде изградено до август 2018 г. Оформя се обаче период от месеци наред, в които депонирането ще е проблем. Това става ясно от изявление на кмета д-р Атанас Камбитов пред местни медии.

Консорциум „Кобека“ с 4 участника в него – „БГ Ленд Ко“ ООД, „Копекс и Ко“ ЕООД, „Каро Трейдинг“ ООД и „Гипсстрой“ ЕООД, е определена за изпълнител на Регионалната система за управление на отпадъците в село Бучино. Офертата на този консорциум е на стойност 22 918 485 лева с ДДС. Останалите трима участника са отстранени заради непълноти в офертите им , което ги прави неотговарящи на изискванията на възложителя.

Смут в Благоевград заради принудителното закриване на депото за отпадъци

Положението ще стане доста сериозно, тъй като на 31 декември трябва да закрием сегашното депо за отпадъци на община Благоевград. Това к...

Площадката, предвидена за изграждане на регионално депо, е в подножието на източните склонове на Влахина планина, северозападно от село Бело поле, непосредствено до пътя за село Бучино. Площадката е с обща площ 106 декара и обхваща имоти от землището на селата Бучино и Българчево, на около 5 км. от Благоевград.

„Да се надяваме, че няма да има обжалвания. Знаете, имаше забавяне около 2 години, заради обжалване по ОВОС, след това имахме забавяне с ПУДООС. На този етап ПУДООС ни отпуска около 17 млн., лева, остатъкът ще бъде отпуснат с постановление на Министерски съвет и с решение на Министерство на финансите“, поясни градоначалникът.

Кметът Камбитов съобщи, че община Благоевград ще трябва да закрие сегашното депо за битови отпадъци край село Бучино до 31.12.2017 г.

„В момента водим преговори с общините Разлог и Сандански. Изпратил съм становище и до Министерство на финансите, защото ако приемем, че извозваме отпадъците в друго населено място, финансовият ресурс би бил непосилен за всички общини в Сдружението. Идеята е държавата да поеме поне част от финансирането“, посочи той.

Взрив на газова бутилка рани петима в Сапарева баня

Петима души са пострадали след като газова бутилка е избухнала в Сапарева баня, предаде кореспондентът на Actualno.com. Инцидентът е с...

Градоначалникът е категоричен, че независимо от всичко, няма да допусне увеличение на таксата за битови отпадъци. „Аз няма да внасям предложение за увеличаване на такса смет. Това не е само наш проблем, а проблем на държавата. Касае и другите общини в сдружението – Симитли, Кочериново, Бобошево и Рила. Ако не помогне държавата, това означава общините да фалират”, каза още д-р Камбитов. Той сподели, че е оптимист и вярва, че ще се намери решение на проблема.

От местната управа съобщиха, че кметът на Благоевград д-р Атанас Камбитов заминава за Брюксел, където ще вземе участие в икономически форум на тема „Инвестиции и възможности за бизнес в България“. Срещата се организира от KBC и е по повод българското председателство на Европейския съюз от 1 януари 2018 година, както и плановете на групата за растеж и развитие на българския пазар.

По време на форума кметът на Благоевград ще представи възможностите за инвестиции в общината, която той ръководи. Той е подготвил подробна презентация за стратегически проекти за развитието на града и общината.

Ще бъде представена и визията за надграждане на новия парк „Македония“ в Благоевград, където предстои да бъде изграден модерен Експо център,офиси, с площи клас „А“, изложбена зала, хотелска част, музей на Македоно-одринското опълчение и голям православен храм. Икономическият форум ще се проведе на 15 ноември, като в него ще вземат още Община Пловдив, президентът Росен Плевнелиев с мандат 2012-2017 г., както и над 70 бизнес организации. „Надяваме се, че бизнесът ще погледне на Благоевград като една сериозна дестинация за инвестиции“, каза градоначалникът пред журналисти.

Община Благоевград започна подготовката за празниците

Община Благоевград започна подготовката за предстоящите коледно-новогодишни празници, съобщиха от пресцентъра на Общината. В момента се...

Целта на форума в Брюксел е да очертае икономическия потенциал на България с акцент върху макроикономическата стабилност, предприетите от националните и местни органи мерки за стимулиране на инвестиции по Закона за насърчаване на инвестициите. Тема на срещата ще бъдат също европейските структурни фондове и оперативни програми за икономическо развитие.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Вандалска проява или опит за сплашване: Потрошиха кола с метален прът

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com