Имиджът на Банско – отвъд Световната купа и към вбесяващите опашки

2912
Имиджът на Банско – отвъд Световната купа и към вбесяващите опашки
Снимка: БГНЕС

Само преди седмица най-известният ни зимен курорт Банско прие кръг от Световната купа по сноуборд. Присъствието и успешното представяне на Радослав Янков и на Сани Жекова доведоха до рекордни приходи за курорта – 11 млн. лева, според данни, представени от директора на Института за анализи и оценки в туризма Румен Драганов.

Дотук добре – но дали този рекорден приход означава и "рекордно" удоволствие за тези туристи, дошли да покарат ски или сноуборд по стопанисваните от „Юлен“ АД писти в курорта? И дали те се насладиха на хобито си?

След данъчните проверки в Банско оборотите скочиха 10 пъти

В Банско от началото на месеца данъчни инспектори са извършили над 1000 проверки в ресторанти, хотели, магазини и различни търговски об...

Банско е може би най-скъпият зимен курорт в Европа, ако се гледа единствено цената на лифткартата за 6 дни. Това показват изчисления, направени от bTV. За почти седмица лифткартата в българския курорт е 180 евро, а дължината на пистите в Банско е 70 километра, което означава, че желаещите да карат ски и сноуборд плащат 2,57 евро на километър. За сравнение в словенския курорт Красна гора аналогичната цена е 162 евро, а дължината на пистите е 117 километра т.е. плащаш 1,38 евро на километър. В италианския курорт Ливиньо картата за шест дни като абсолютна стойност е 230 евро, но пистите са дълги 184 километра т.е. плащаш по 1,25 евро на километър. Във френския Трите долини шестдневната карта е 294 евро при 600 километра писти т.е. по половин евро на километър! Разбира се, цените в хотелите са съвсем различни и българските със сигурност са по-евтини, но в момента вниманието е насочено към пистите и какво се случва там.

Основен проблем са огромните опашки от скиори и сноубордисти, чакащи на долната станция на лифта, за да бъдат качени до разпределителната точка към пистите, където вече линията на лифта се разклонява в няколко направления. Заради това от "Юлен" отдавна настояват за втори лифт, дори беше създадена неправителствена организация с името "За да останат хора в България", която се превърна в контрапункт на природозащитната "За да остане природа в България" и за която мнозина считат, че е "граждански" инструмент за изразяване на позиция на Цеко Минев – човекът, с когото се асоциира Първа инвестиционна банка (ПИБ) и председател на Българската федерация по ски. Разбира се, тези твърдения не са публично потвърдени от Минев.

Къде евентуално да бъде построен този лифт? Логично е да е на място, където да може лесно да се разпределя потокът от хора към пистите. Засега окончателно разрешение за строеж няма, но спекулации къде евентуално може да се строи има, при това много. По информация от източник на Actualno.com концесионерът "Юлен" обмисля да построи втори лифт от комплекса "Пирин голф" т.е. на десетина километра от сега действащия лифт. Такъв план изглежда пълно безумие, защото ако на едното място почне да се натрупва опашка, едва ли хората ще бият 10 километра до другата станция, за да намалят чакането! И следва въпрос – дали евентуален, "далечен" строеж на втори лифт не е опит впоследствие да бъде увеличена площта на пистите и в бъдеще Банско да се обедини с околни курорти, за да бъде създаден мегакурорт? Това дали ще доведе до нарушение на защитени зони в Национален парк "Пирин"? Въпроси, въпроси ...

Освен това възниква и друг въпрос – след като явно дълго време ще се чака за разрешение, защо не се използват по-големи кабинки при действащия? Според изявления от "Юлен" това не може да стане, защото по-големите кабинки ще опират в стълбовете на лифта. Досега от концесионера обаче не са коментирали публично дали е възможно да бъде използвана т.нар. система Funitel, вместо "гондоли", още повече, че разстоянието не е толкова голямо, за да се усети сериозно неудобство от клиентите, които ще трябва да свалят ските и сноубордовете от краката си.

Няма да се прекратява договорът на "Юлен" за ски зоната в Банско

Няма да се стига до прекратяване на концесията на "Юлен" за ски зоната в Банско в природен парк "Пирин". Това стана ясно от срещата в М...

Като действащо решение за предоляване на опашката при долната кабинкова станция се рекламира услугата скиорите и сноубордистите да бъдат извозвани с бусове. Това, обаче, не се прави от "Юлен", а е услуга на няколко хотела. Традиционно возенето е до долна кабинкова станция, но там чака ... опашката.

През годините Банско безспорно натрупа авторитет и привличането на събития като кръгове от Световната купа по ски или сноуборд само помагат за имиджа на курорт. Имидж обаче се гради и на реалности, а един курорт е желана дестинация, когато са доволни туристите. Дали "Юлен" може да превърне Банско в курорт, от който да са доволни запалените скиори и сноубордисти – сигурно има начини и преди разрешението за втори лифт. Остава само желанието ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Вандалска проява или опит за сплашване: Потрошиха кола с метален прът

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com