Животновъдите се събират в 13 ч. пред сградата на МЗХ

15118
Животновъдите се събират в 13 ч. пред сградата на МЗХ
Снимка: БГНЕС

Утре (Днес - бел.ред.) животновъдите се събираме в 13.00 часа пред Министерството на земеделието и храните. Това няма да е протест, но нещата отиват натам – браншът наистина е възмутен от създалата се ситуация. Вече три пъти се отлага Управителен съвет на Държавен фонд „Земеделие”, надяваме се господата да се вразумят – затова и утре се събираме в 13.00 часа пред ведомството. Това каза снощи за „Фокус” Бойко Синапов, председателят на Национална асоциация на животновъдите в България.

На събитието ще има представители на всички региони, но то няма да е масово, "защото все пак тече кампания и има много работа по фермите". Синапов добави: Ако се наложи, ще се мобилизираме и ще проведем национални протести. Недопустимо е да има самозабравили се чиновници, които си мислят, че работят в частни фирми и не провеждат събрания, които са важни за нас от животновъдния сектор”.

Зам.-министър ще надзирава работата в ДФ "Земеделие"

Заместник-министърът на земеделието и храните Явор Гечев ще следи изкъсо работата в Държавен фонд "Земеделие". Той ще стои в сградата н...

Важна за бранша в момента е мярка за имунопрофилактиката при селскостопанските животни, която поради неуспеха за събиране на Управителния съвет на ДФ „Земеделие” не може да се приеме четвърта седмица. „Има заложени средства – 10 млн. лева, които трябва да се усвоят от ветеринарите, за да не са болни животните в сектора. Всички проблеми отправяме към Министерство на земеделието, които отговарят официално, че не може да се събере Управителният съвет на ДФ „Земеделие”. Имаме все още бенефициенти, които чакат да им се платят субсидии и по незнайни причини не получават дори уведомителни писма. Държавният чиновник трябва да работи за бранша, а не за някоя партия или друго”, каза още Синапов.

Ако не се промени нищо, ще се предприемат мерки, както и мобилизация за защита правата на фермерите, които са гласували доверие на Асоциация на животновъдите.

„Ако има служители, които искат да обслужват партия, да си ги приберат в тяхната централа. Нашият бранш трябва работи без значение коя партия е на власт. Ние заявихме на министър Димитър Греков, че при нас, ако някой не си върши работата, изчезва – не знам какъв им е проблемът. Нека да ми отговорят от фонд „Земеделие” – колко са одобрените за животновъдство проекти – нула. Провалят заседания, които са много важни и на които се взимат важни решения”, каза още Бойко Синапов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com