Кметът на Благоевград се обяви против триседмичен локдаун

2547
Кметът на Благоевград се обяви против триседмичен локдаун
Снимка: БГНЕС

Кметът на община Благоевград Румен Томов не е съгласен с предложенията на Covid комисията към Общинския съвет за своеобразно затваряне на града във връзка с разпространението на коронавируса, съобщи БНР.

Благоевград да се затвори за три седмици, считано от понеделник, 23 ноември, като останат да работят само най-важните учреждения и обекти - общински и държавни институции, аптеки, хранителни магазини, банки, е едно от трите решения, които късно вечерта в сряда взе специално създадената в помощ на борбата с Covid-19 комисия в Общинския съвет. Предложенията ще бъдат изпратени до Общинския оперативен щаб.

Крайната мярка е предложена заради тревожния ръст на заболелите от коронавирус, които имат нужда от болнично лечение, липсата на свободни легла в лечебните заведения и нарастване на смъртните случаи. Точно тя обаче взриви социалните мрежи от коментари, които напълно подкрепят или отхвърлят идеята на деветимата законодатели в комисията. Всъщност и сред самите и членове се оказа, че няма единомислие по всички предложения. Съгласие има за това, че досега ОбС не е използван рационално в работата на оперативния щаб, че координацията между институциите не е добра и че е необходима ежедневна помощ към болничните заведения. Заместник- председателят на комисията д-р Владимир Пандев, който преди време беше и директор на областната болница, обаче е категорично против триседмичния локдаун:

"Досега общинският съвет трябваше да бъде активно ползван в борбата с коронавирусната инфекция. В управлението на този процес в Благоевград няма координация между звена, които могат да свършат много".

В сряда съветниците от комисията за борба с коронавируса са обсъдили възможността за закупуване на апаратура за даряване на кръвна плазма, а едно от предложенията, които ще бъдат внесени в Общинския оперативен щаб е за затваряне на всички обекти в града, с изключение на аптеките, хранителните магазини, общински и държавни учреждения, бензиностанции и банки.

Д-р Владимир Пандев обаче е категорично против това:

"Аз съм изключително против – безсмислени мерки. Мерки, които още толкова ще затруднят цялата дейност на държавата. И излишна паника".

Поискаха пълна блокада на Благоевград за три седмици

Пълно затваряне на Благоевград предложи новосъздаденият Консултативен към Общинския съвет в града. Искането е заради растящия брой зара...

Кметът на областния център Румен Томов заяви на извънреден брифинг:

"Според мен тази мярка е необмислена, тъй като ще довлече много последици на целия град - икономически, социални, така че това е мярка, която не е добра в този момент. Трябва подходът да е изключително балансиран. От МВР се изказаха, че не е необходим вечерен час, защото градът и без друго е пуст. Хората от работа се прибират вкъщи".

Кметът Томов опроверга позицията на общинските съветници, че няма система, която в реално време да разполага с информация за натовареността на болниците и свободните легла. Това се координира със спешната помощ. Той съобщи, че в общинската болница по онкология идната седмица също се разкрива Covid сектор.

Според градоначалника пикът на заразата в общината е отминал, съдейки по цифрите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Две леки земетресения край Симитли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com