Маргарита Мачева: Благоевград обича театъра!

7448
Маргарита Мачева: Благоевград обича театъра!
Снимка: Костадин Костов/Actualno.com

Театърът е един от най-великите културни феномени в света. Формирал се импулсивно и станал институция, театърът днес не е само изкуство. Той е работа, цел, емоция и като цяло живот! В Международния ден на театър, се срещаме с директора на Драматичен театър "Никола Вапцаров" в Благоевград - Маргарита Мачева. Тя e завършила НАТФИЗ през 2013 г., а пет години по-късно става директор на театъра. Разговаряме с нея за това дали благоевградчанинът ходи на театър, какво обича да гледа и как градът ще празнува Деня на театъра.

На 27 март отбелязваме "Международния ден на театъра". Какво сте подготвили в театъра в Благоевград по този случай?

Международният ден на театъра е вълнуващо събитие за нас и всяка година се стремим да го отпразнуваме по различен начин. Тази година театърът ще участва в няколко изключително интересни мероприятия – театрален флашмоб в центъра на града, в който са включени актьори от сдружение GESTUS и Куклен театър – Благоевград. От 18.00ч в камерна зала ще има представяне на книгата за Николай Кимчев – едно от емблематичните имена за нашия театър, с когото, за огромно съжаление, се разделихме миналата година. Част от екипа на театъра ще присъства на церемонията по раздаване на годишните награди ИКАР на Съюза на артистите в България, където сме номинирани в категория „Авторска музика“ за спектакъла „Принцеса Турандот“ и стискаме палци на композитора Пламен Мирчев-Мирона.

С какво ще бъде по-интересна подготовка и представянето тази година, в сравнение с миналите?

Тази година интересното в подготовката е, че всъщност, по време на празника, текат възстановителни репетиции за спектакъла „Портретът на Дориан Грей“, който ще се състои на 29 март. Т.е празникът предимно преминава в работна атмосфера 

Наблюдавайки културния афиш на театъра, като чели се забелязва тенденции за повече представления в града? Така ли е?

От месец октомври насам, театърът работи изключително активно. Програмират се повече представления, както в града, така и в турнетата.

Ходи ли благоевградчанинът на театър?

Можем да се похвалим със значителен ръст на публика. Това е факт, който ни радва, но и поставя още по-голяма отговорност върху нас – стремим се да правим качествени спектакли и публиката ни да бъде доволна, че се среща с високо изкуство. Категорично мога да кажа, че „благоевградчнаните“ ходят на театър.

Какви представления обича да гледа повече - забавни, тъжни или реалистични?

Забелязвам, че представленията се гледат, когато са добре направени и в тях има интересни театрални похвати. Съвременният зрител се вълнува не толкова от жанра, колкото от това да види нещо ново и любопитно, което не може да види всеки ден и на друго място.

Кое е представлението, което се е гледало при най-пълна зала?

Много представления съм гледала при пълни зали на различни места, както в България, така и в чужбина. В Благоевград това със сигурност беше премиерата на „Портретът на Дориан Грей“, където не само, че нямаше нито едно свободно място, но и пред касата останаха много зрители, които не успяха да влязат и си купиха билети за следващата дата. 

За колко време свършват билетите?

Зависи от спектакъла – новите заглавия като „Портретът на Дориан Грей“ и Stand-up шоуто на Аладин Алиибрахим – „От личен опит. Дотук.“ се продават изключително бързо. 

Какви са трудностите пред благоевградския театър?

Трудностите са огромни. Театърът дълги години среща финансови затруднения и това е най-голямото предизвикателство пред нас – да успеем да се справим с натрупания дълг и да правим качествено изкуство. Процесите са сложни и не мога да ги опиша накратко, но в крайна сметка съм силно обнадеждена, защото в театъра има дух на разбирателство и творческа енергия – целият екип работи активно за развитието му и съм сигурна, че ще постигнем успех.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Вандалска проява или опит за сплашване: Потрошиха кола с метален прът

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com