Отново напрежение в Гърмен

1078
Отново напрежение в Гърмен
Снимка: БГНЕС

Година след размириците, жителите на Гърмен отново протестират срещу бездействието на общината по въпроса със събарянето на ромските постройки. В центъра на града се събраха десетки хора.

Те искат да бъдат съборени незаконните постройки в махалата край кв. ”Кремиковци”. Днешният протест е репетиция за мащабното мероприятие, което гърменци готвят за 23 май, когато се навършва една година от кървавия сблъсък между българи и роми.

През миналата година Гърмен попадна в епицентъра на събитията след масов бой, дошъл след забележка за силна музика. Последва ударно събаряне на незаконни къщи. Но след първите 10 багерите спряха. И последваха избори за кмет.

Днес в Гърмен отново напомнят за исканията си, дори подали сигнал, че в махалата се строи – отново незаконно. Кметът Минка Капитанова е категорична – нови къщи няма: „Няма такива, беше подаден сигнал, но в сигнала не беше посочено нито мястото, нито извършителя, беше направена проверка от техническа служба, няма такива постройки”.

Четирима роми осъдени за боя с българи миналата година, взривил Гърмен

Четирима обвиняеми жители на ромската махала в село Гърмен сключиха споразумения с прокуратурата за участието си в мелето на 23 май мин...

И докато в Гърмен настояват за събаряне на къщите, в квартал Кремиковци вече ги ремонтират. Кметът предложил изготвяне на подробен устройствен план на махалата, след което може да започне процедура по купуване и узаконяване на имоти. Съветниците отказали да го приемат за разглеждане, предаде бтв.

Повече от 100 са незаконните къщи. А ромският лидер Юлиян Герасимов живее в една от тях. Днес нищо не се е променило, освен, че има още едно дете.

„Не може вече това да продължава една година, не може значи сега в момента, че правителството пада и се опитват пак да напънат, и се опитват пак да правят, защото изчакаха да стане проблема в Раднево”, смята той.

Утре ще бъде направен повторен опит предложението за нов устройствен план да бъде внесено за разглеждане.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com