Рояк пчели вдигна на крак пожарната в Благоевград

14108
Рояк пчели вдигна на крак пожарната в Благоевград
Снимка: Getty Images/Guliver

Рояк пчели вдигна на крак екип на пожарната служба в Благоевград. Повече от два часа продължи акцията по прибирането на пчелното семейство настанило се на дърво в центъра на града.

Раздвижването събра десетки любопитни минувачи в центъра на областния град. Разбрали за пчелно семейство, настанило се на дърво, на помощ на пожарникарите дойдоха да опитни пчелари. Те бяха категорични, че когато се роят, пчелите не хапят, пише агенция e-79.com.

Френско-български танцов флашмоб ще озари центъра на Благоевград

Френски студенти и Общински младежки дом - Благоевград подкрепят кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на к...

Според неписано правило на пчеларите – роякът е на този, който първи го види. Само ако той пожелае може да го подари или продаде на друг, обясни пчеларят Станке, който има 10-ина кошера с пчели на село Горно Осеново.

Експертът добави: "Който я е видел пръв, му е на късмет. Може да го даде на друг човек, но той трябва да му плати нещо, примерно 20 лв. или буркан мед, иначе викат, ако я вземеш пчелата, не върви на всеки човек и щом си я взел на сила, нема да ти е на късмет, след няколко месеца ще изчезне”.

Специалната акция по свалянето на рояка пчели днес бе поверена на огнебореца Любомир Мутафчийски, който има дългогодишен опит в пчеларството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com