Ромите в Гърмен излизат на протест, въпреки кметска забрана

3452
Ромите в Гърмен излизат на протест, въпреки кметска забрана
Снимка: БГНЕС

Кметицата на Гърмен Минка Капитанова не е разрешила мирно шествие от квартал „Кремиковци” до сградата на общината в Гърмен, но въпреки това то ще се състои днес (11 септември). Това стана ясно от репортаж на Нова телевизия.

Един от хората в инициативния комитет – Юлий, обясни, че протест ще има. С него ще се искат оставките на Капитанова и на министъра на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. С какъв мотив ни забрани Капитанова протест – че можело нещо да стане, заяви въпросният Юлий, който е обвиняван от кметицата на Гърмен, че нарочно е действал да не се разясни на ромите да кажат какво им е имотното състояние и да се изясни кой може да си купи земята, кой не и кой има нужда от настаняване, след като бъде бутнато жилището му. Юлий добави, че Капитанова обявила молбата за провеждане на протеста за написана от бившия кмет на Гърмен Ахмед Башев.

Властите признаха, че 15 години трае процесът по бутане на къщите в Гърмен

Решението да се съборят къщи в квартал „Кремиковци” не е политическо. Това заяви шефът на ДНСК Милка Гечева. Гечева призна...

Капитанова е разрешила строеж в „Кремиковци”, заяви Юлий. По думите му можело да се строи по Закона за устройството на територията, а „Кремиковци” „половината” било включено в Общ устройствен план. Казваха, че няма страшно да се строи, твърдят ромите. Кметът на Марчево ни казваше къде да строим, обясняваха те.

Жителите на „Кремиковци” обявиха, че в една от следващите за бутане къщи живеели хора с роднини, работещи в Германия. Ако имаме възможност и ние бихме отишли в Германия, казаха ромите. Юлий поясни, че бил музикален диджей.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com