Ромите в Гърмен се канят да излизат на протест след два дни

5223
Ромите в Гърмен се канят да излизат на протест след два дни
Снимка: БГНЕС

Трябва да се търси начин как ромите да останат да живеят законно на родното си място. Те бяха прави в едно – Лиляна Павлова трябва да даде отговор на много въпроси. Общината няма възможност и средства да реши проблема им, заяви лидерът на „Евророма” Цветелин Кънчев.

Щом толкова много Павлова спазва закона, защо през 2012-та година, по време на деветмесечната аминистия за узаконяване на имоти, не даде гласност за тази възможност? Защо се узакониха разни хотели и хотелчета, попита Кънчев в ефира на Нова телевизия.

В Гърмен ромите се настройват за протести, потенциално за боеве

Драмата в Гърмен достигна нови висоти, след като днес продължава бутането на незаконни постройки в ромския квартал "Кремиковци". Пред ...

А ромите обявиха, че ще поискат разрешение за мирен протест в четвъртък, 10 септември. Само стоим и търпим двама-трима от Гърмен. Не може да търпим как наши хора ги тормозят. Има навсякъде незаконни, не са само циганите – на сирийските бежанци им намират жилища, на нас не, заяви младо момче от ромски произход, сочено за един от лидерите на махалата - Юлий.

Не знам дали ще има по-голяма престъпност, но фактът е, че в „Кремиковци” има незаконни къщи, на по три етажа, редовно напускат България, така че имат пари, убеден е лидерът на протеста в Гърмен Иван Байрактаров. Лиляна Павлова спазва закона, това е. А във връзка с политическите парии ще кажа само, че няма такава в България, която да не е забъркала каша – аз се прехранвам от магазинче за хранителни стоки, добави Байрактаров. И на въпрос на Кънчев дали би подкрепил събарянето на незаконни постройки – къщи и магазинчета, ако те не са ромски, Байрактаров отговори: „Абсолютно”. Имам информация за незаконни постройки и пристройки, но още не е подкрепена от документи, поясни Кънчев.

Иван Байрактаров призна и, че в Гърмен има конфликт между две крила на ДПС – стоящите зад сегашния кмет на Гърмен Минка Капитанова и на бившия кмет на Гърмен Ахмед Башев. Кой е виновен, че 200 роми ни нападнаха с брадви и тояги, попита Байрактаров.

Каквото трябваше да се свърши от наша страна, беше свършено, категорично заяви кметицата на Гърмен Минка Капитанова. И категорично каза, че всичко е било обяснено на ромите, но те не искали да слушат. Нека тарторите им ги упътят как законно може да строят, да дойдат в общината, да им се обясни как да живеят законно, призова Капитанова. И посочи, че винаги е ходила в ромския квартал, не откакто стана големият проблем. Кметицата отказа да намесва ДПС в проблема, но каза, че не може някой да бъде избран от името на партията и да си прави каквото си иска. Капитанова директно посочи, че Башев е дал на ромите документи с невярно съдържание, за да ги подлъже, че живеят законно. Някои от ромите имат документи, че живеят на своя, законно купена земя, други нямат, уточни кметицата.

Отложиха събарянето на 2 постройки в Гърмен за утре

Събарянето на две от незаконните постройки в гърменския квартал „Кремиковци” се отлага за утре. Това каза Асим Адемов, зам....

За финал Цветелин Кънчев постави въпроса – как можело да се дават милиони за сирийските бежанци, а за ромите нямало.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com