В Баните обещават събор като за три празника

7784
В Баните обещават събор като за три празника
Снимка: Община Баните

Атмосферата в Баните е празнична, тече трескава подготовка за тазгодишния празник на община Баните и минералната вода на 5, 6 и 7 май. Вече е ясна и програмата на събора - Любо Киров, Скандау, Камен Воденичаров, Алфредо Торес, Гани Добрева, Атанаска и Сунай от „Гласът на България“, местни самодейци, фолклорен ансамбъл „Родопа“, Виевска фолк група, оркестри, фолклорни изпълнители, спортни турнири, много забавление и всенародно веселие. Това ни обеща кметът на община Баните Павлин Белчев за Гергьовден в Баните.

Заради епидемията и с оглед запазване здравето на хората, последните години събор в Баните не се организира. Миналата година имаше символично отбелязване на празника, в който акцент бяха местните самодейци и състави. Тази година ще е различна. „Събор ще има, всички заслужаваме голям празник!“ , каза Белчев.

„Всички ние милеем за родното и изконните български традиции. Празникът на община Баните е събитие от изключителна важност за местните, нашенци от целия свят се събират на Гергьовден в Баните, за да бъдат част от народното тържество. За наша радост и интересът на туристите към празника с всяка изминала година става все по-голям. Гостите на Баните оценяват високо автентичността, пъстротата и разнообразието на празника ни, за което можем да съдим по направените резервации в местните хотели и къщи за гости и обратната връзка, която получаваме от туристите“ - заяви кметът.

Празникът на община Баните и минералната вода има дълбоки корени в местните вярвания и се базира на вековна традиция. Старите хора от селото разказват, че още техните прародители са чествали и почитали местните традиции на Гергьовден. Хора от близо и далеч са се събирали в Баните на 6 май, за да се измият с минералната вода от извора в центъра на селото.

Легендата гласи, че който се докосне до водата на този ден, ще е здрав и силен, болестите ще го оставят и няма да го доближават. Тази традиция се спазва и до ден-днешен. Още от ранни зори на 6 май хора се събират по чешмите в селото, за да се докоснат до лековитата минерална вода.

Прави впечатление, че тазгодишната програма на празника е изключително богата, разнообразна и пъстра. На сцената на площад “Шести май“ в Баните ще се качат любими български изпълнители, оркестри, актьори, певци.

"Тази година залагаме на българската музика и талантливите български изпълнители. Радваме се, че феноменални изпълнители като Любо Киров, Тото и Лъчо от Скандау приеха поканата да станат част от нашия празник. Също така ще видите в програмата много млади изпълнители като Ангелина Милева, Здравко Мандаджиев, Атанаска, Сунай и Гани Добрева. Това са младите надежди на българската музика, независимо че изпълняват различни стилове, общото между тях е  неизмеримият талант и любовта към родната музика. Разбира се, с нетърпение очакваме и нашите приятели от Виевската фолк група, фолклорен ансамбъл „Родопа“, оркестър „Пим“ и оркестър "Димитър Милев". Всички те са доказани професионалисти и забавлението с тях е гарантирано. На сцената в Баните ще се качи и Камен Воденичаров, любимец на поколения българи, който ще ни забавлява с песни и скечове.

Специално внимание обръщаме и на местните самодейци. На територията на община Баните има много таланти, които разгръщат потенциала си в самодейни състави, нямаме търпение да видим с какво ще ни изненадат този път. На 5 май вечерта ще отдадем почит с тържествена заря проверка по случай Празника на българската армия, заедно със 101 Алпийски полк-Смолян", коментира Павлин Белчев.

Част от празника са и двудневен Национален турнир по хокей на трева - спорт с история в Баните, и Регионален турнир по футбол.

Специално внимание ще се отдели и на най-малките гости на празника с иновативна детска шоу програма на 7 май, като аниматори ще забавляват децата с научни експерименти с течен азот, а специален гост на детската програма ще бъде дружелюбното мече Айси. Малко по-късно, на 7 май, Алфредо Торес ще разчупи атмосферата с латино танци за малки и големи.

Видно е от програмата, че община Баните са помислили за забавлението и доброто настроение на всички. Организаторите ни обещават още много изненади и незабравими моменти за всеки посетител на Празника на община Баните и минералната вода.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от БЛАГОЕВГРАД:

Проучване за костенурки и змии заради АМ "Струма" в Кресненското дефиле: Никой не иска, АПИ дава повече пари

Собственик на магазин в Благоевград откри стара ръчна граната

Без аптека и лекар са жителите и гостите на Мелник

Благоевград отдели почти милион за приобщаване на ромите

Спешни медици протестират заради поредна проява на насилие към тях

Обвързаха кмет на голям град с Нотариуса: Кметът отговори подобаващо

4 години по-късно: Бившият кмет на Благоевград се завърна в ГЕРБ

Община Разлог и “МБАЛ- Разлог” набират средства за нов мамограф

Обраха офис на кабелна телевизия в Благоевград

Две леки земетресения край Симитли

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com