"Зелените" искат правителството да направи дебат за ски зоната в Банско

19987
"Зелените" искат правителството да направи дебат за ски зоната в Банско

Поради емблематичния характер на концесията на ски зона Банско в Национален парк "Пирин" и изключителната държавна собственост на земите в концесията, "Зелените" настояват Министерски съвет на Република България да организира и проведе цялостен дебат за социалния, икономически и екологичен ефект от нея.

Дебатът трябва да бъде организиран професионално, с участието на специалисти, граждани и граждански организации. Трябва да включва преценка на климатичните промени и пазарните тенденции, както и характеристиките на ски зона Банско и реалните перспективи за развитие на туризъм на територията на парк "Пирин" – обект на световното природно наследство, смятат "Зелените".

Еколози искат да спре подготовката на новия план за Пирин

Еколози настояха да се спре подготовката на новия План за управление на Националния парк "Пирин". Те поискаха екоминистерството и Минис...

Процесът трябва да завърши с консенсусно решение за перспективите пред туризма на годишна база и в частност ски туризма в парк "Пирин", което да залегне в основата на новия план за управление, уточняват от партията на природозащитниците.

Същевременно се обявяваме и против създаването на тайни междуведомствени комисии без представители на обществеността. Настояваме да се гарантира откритост и участие на гражданите в процеса на обсъждане на нарушенията в ски зоната и последващите решения. За тази цел призоваваме за своевременно публикуванe на правните анализи, доклади, проекторешения и протоколи от досегашните и последващите срещи и заседания на комисии и обществени обсъждания, посочват "Зелените".

Вземането на тайни решения е сигурен начин за заобикаляне и злоупотреба с интересите на гражданите и обществото. По такъв начин беше подписан договорът с "Юлен" АД за концесията в парк Пирин през 2001 г., с подобни похвати правителството „Орешарски“ прие извън дневния си ред решение в полза на концесионера, като манипулира истината за незаконно застроените и безвъзмездно ползвани години наред територии. След отмяната на това решение сегашното правителство трябва да избере между пътя на откритост, гарантиране на обществения интерес и спазване на закона и пътя на задкулисието в полза на олигархични интереси.

"Зелените възнамеряват да проведат и серия от срещи с партиите от управляващата коалиция. На първо време каним Реформаторския блок да защитят позицията си от септември 2013, когато остро критикуваха нарушенията в Национален парк "Пирин" и призоваха за разтрогване на Договора за концесия, призовават "Зелените".

Нови хотели в Пирин няма да се строят

Строителството на хотели и нова леглова база в Пирин планина са абсолютно забранени. Това стана ясно на организираното обществено обсъж...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com