4 столични парка осъмват със скрити детски новини на 9 май

3970
4 столични парка осъмват със скрити детски новини на 9 май
Снимка: Книговище

На 10. май ще бъде открита първата българска медия за деца - „ВИЖТЕ: Новините на детски език“ - на сайта на Книговище.бг - образователната онлайн платформа по детски книги.

"ВИЖТЕ“ е насочена към деца от 7 до 14 г. и ще съдържа новини от България и света. Медията ще говори на език, разбираем и увлекателен за децата и младежите и ще покрива всякакви теми: екология, финанси, здраве, култура, политика и др.

Към всяка новина ще има и кратък въпросник, който ще насърчава децата да осмислят прочетеното. Така, докато четат качествена журналистика, писана специално за тях, децата неусетно ще градят основите на своето гражданско образование, ще развиват своята медийна, дигитална и четивна грамотност – но чрез игра.

Зад „ВИЖТЕ“ стои екип от 7 професионални журналисти, преминали през обучение за писане за деца от свои колеги с дълъг опит в детски медии в Германия, Франция и Словакия.

Всеки делничен ден „ВИЖТЕ“ ще публикува нова статия по тема, която вълнува децата, а всеки месец ще се допитва до децата за темите, които ги вълнуват, за да може да отговори на интересите им. Сред първите 30 теми на изданието ще бъдат хулиганите в мрежата и как да се справим с тях, защо няма Ковид ваксини за деца, какви съкровища се крият под ледовете в Гренландия и как работи българският парламент. Но във „ВИЖТЕ“ очаквайте да откриете и неща, любопитни за възрастните. Знаехте ли, например, че часовите зони се появяват с телеграфа, първите влакове и параходи, защото тогава за първи път хората са имали нужда да знаят колко е часът там, където отиват?

По случай откриването на детската медия, на 9. май Книговище организира Криеница на новини. Децата в София ще могат да прочетат преди всички 5 от първите детски новини. Те ще бъдат скрити около главните алеи на няколко софийски парка – Западен парк, Борисовата градина, Южен парк и парк „Заимов“. Децата ще могат да ги намерят като следват и панделките по дърветата. Тези от тях, които решат поне един въпросник по новините на сайта на „Книговище“, ще участват в томбола с награди на 11. май – Деня на библиотекаря.

Тогава „Книговище“ ще връчи годишните си награди за читателски постижения на церемония пред инсталацията Един човек, която ще започне в 18:00 в няколко категории. Специален участник в събитието ще бъде детският писател и издател Зорница Христова, която е и главен редактор на “ВИЖТЕ: Новините на детски език”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Роден е Джеймс Енсор, белгийски художник

Дж. К. Роулинг: Няма да простя на Радклиф и Уотсън, че подкрепят транс хората

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Книги