Българка е героиня на бестселър в Северна Македония – „Вилино“

3008
Българка е героиня на бестселър в Северна Македония – „Вилино“
Снимка: Издателство "Персей"

Два пъти Винка Саздова е обявявана за най-четения автор в страната си

Днес македонската писателка Винка Саздова пристига в България за премиерата на романа си „Вилино“ (издание на „Персей“). Книгата разказва за едно разбито семейство, нои за една жена, живееща пълноценно, макар и загубила съпруга си. На практика между тях няма нищо общо. Мъжът обаче среща чуждата жена и докато тя се опитва да го върне към живота, майката и синът се мъчат да възродят връзката си. Ще успеят ли? Това е роман за търсенето на човека и човешкото в себе си. И за красотата на живота. Но това е и роман терапия: заради светлата и изпълнена с жизнелюбие Вили от идиличното Вилино, която е противопоставена на отчуждението и страстите в големия град. „Сърцето помни, не умът. Онова, което е докоснало сърцето, остава живо завинаги.“ „Ценността на живота е в малките неща, на пръв поглед обикновени, а толкова скъпоценни.“

Нобелов лауреат за Пролетния базар на книгата (31 май – 6 юни)

„Дървото на Фолкунгите“ е епичен исторически роман за магическия свят на викингите и великата шведска кралска династия. Вер...

Сюжетът и героите във „Вилино“ са художествена фикция, но Вили и нейната кафетерия са реални. Това е най-популярното кафене в Ловеч, Iron Fe-26, до прочутия Покрит мост. Там действително може да опитате, както е описано в романа, най-вкусните белгийски вафли на света.

Преди три години Винка Саздова е написала половината от романа си и е в момент на застой, не знае как да го продължи. Семейната история, за която пише, е толкова мрачна, че й е необходима светла енергия, която да противопостави на тежката психологическа драма за трима самотници, докосващи се взаимно само чрез болката. Тогава, придружавайки приятелката си Ягода Михайловска-Георгиева (авторка на „Индиговият Бомбай“) по време на нейно литературно турне в България, отива в Ловеч и издателят на Ягода ги завежда в любимото си кафене, собственост на негова приятелка. Така Винка среща Вили, собственичката на кафенето, която е преизпълнена с живот, светлина и оптимизъм. И Вили става движещата сила в романа. А фикционалното градче Вилино е фактически Ловеч – по страниците на книгата се усеща атмосферата на красивия български град.

Като много българи, останали без работа в малък град като Ловеч, Вили заминава за Гърция. Трудно й е, но благодарение на трудолюбието и оптимистичното си отношение към живота, тя се справя с всичко. Среща местен мъж, влюбва се, женят се. Превръща заведението им в прочуто. Но той се разболява от рак и умира.Вили се връща в родния си град Ловеч и влага всичките си средства, опит и любов в кафетерия, каквато няма не само в Ловеч, но и в България. В нея сякаш вгражда образа на починалия си съпруг, когото продължава да обича. Всичко около нея е свежо, различно, зареждащо, изпълнено със светлина. „Отново ведрият ѝ смях. Като пролетен вятър отваряше нещо в човека“ – така е представена в романа.

Винка Саздова е завършила психология, работила е като журналист и издател. През 1999 г. основава Издателски център „ТРИ“, едно от най-популярните издателства в Северна Македония. Десет години по-късно се посвещава на писането и досега е създала 5 романа, които имат 35 тиража в родината й. Два пъти е обявявана за най-четен автор в Северна Македония.

Том Егеланд пита в "Огледалото на злото": Вълнуваме ли се от чуждото нещастие, или го експлоатираме?

Популярният писател отново предлага много повече от това, което очакваме. Дали във всеки от нас не се крие чудовище? На какво сме спос...

На 7.06. от 18.30 ч. в Македонския културно-информационен център в София, на ул. Оборище, Винка Саздова ще представи българското издание на романа си „Вилино“, а приятелката й Ягода Михайловска-Георгиева – новия си роман „Манастирът Фуентерабия“.

На 9.06. от 18 ч. в Художествената галерия в Ловеч ще е премиерата на „Вилино“, в рамките на Дни на македонската литература с участието на Винка Саздова, Ягода Михайловска-Георгиева и Сашко Насев.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com