Български автор разкрива корените на масонството в книга

6292
Български автор разкрива корените на масонството в книга
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Връзката между масонството и старите окултно-езотерични и философски школи разкрива книгата "Масонство и общество" на Ясен Пейчевски, която беше официално представена в БТА. Това е първата книга за философията на масонството от български автор, изтъкна проф. Евгений Сачев, който е рецензент на книгата. По думите му, за първи път в България изследовател прави успешен опит в областта на разкриване социалната роля и значение на масонството в днешното общество. 

"Масонството, макар и масово да се пропагандира, че е създадено на 24 юни 1717 г. в една лондонска кръчма „Гъската и скарата“, всъщност това е т.нар. „ново масонство“, което оттам е тръгнало, като продължение на старите традиции", посочи авторът.  Той сподели, че затова в книгата си се е опитвал да покаже връзките на масонството с древните школи – от египетските учения, питагорейството и суфизма, като езотерично течение от Изтока. Пейчевски е категоричен, че масонските организации са носители на доста по-стара и древна традиция и тя е преминала през векове и общества, достигайки в наше време много форми, една от които е масонството.

ТОП 10 на магическите ордени и тайни общества

Кой не би искал да бъде магьосник, способен да прави заклинания и да владее природните сили? Хората се интересуват от магическата сила ...

"Масонството е окултно-езотерична доктрина", казва не на едно място в книгата си Пейчевски. "Който твърди, че това е социална движение, че това е политическо формирование или друго, просто не е добре запознат със самата доктрина", заяви той.

Авторът сподели, че от години се занимава изучаване на окултизъм и езотерика, което става основа за неговия труд. "Идеята ми беше да направя връзката и да се осветят тези невидими нишки между масонството и доста по-древните окултно-езотерични и философски школи и движения", посочи той. "Всъщност много учени казват че окултизмът и езотериката са псевдо-науки, но от друга страна достижения на квантовата физика и механика, химията , биологията, изследванията на Космоса показват, че това не са лъженауки", изтъкна той.

Ясен Пейчевски е магистър с инженерна специалност "Подземен рудодобив" в МГУ и магистър по публични финанси, сега е докторант в УНИБИТ и готви дисертация по темата за социализация на масонската дейност и по-конкретно за България, под научното ръководство на проф. Евгений Сачев. "Неговите не само констатации и изводи, но и предложения за усъвършенстване на системата на социализация чрез масонството и от масонството, имат научно-приложен принос", изтъкна професорът.

Книгата е издадена от издателство "Нютон", което има специално направление, занимаващо се с проблеми на масонството не само в България, посочи проф. Сачев. Той показа издадената книга за ролята на масоните в освобождението на българите от турско иго и изтъкна: "Доказахме безспорно, че наши национални революционери, най-водещите, най-величавите ни герои са имали съприкосновение и са участвали в масонски ложи и масонски сдружения".

Иван Ведър – масонът, спасил Русе от турски погроми

В седмицата, в която чествахме 141-вата годишнина от освобождението на Русе от турско робство е важно да си спомним за колоритната личн...

Предстои довечера, от 18 ч., книгата "Масонство и общество" на Ясен Пейчевски да бъде представена в Националната библиотека „Св.Св. Кирил и Методий“. 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КНИГИ:

От Норвегия идва литературният шедьовър "Последните ласки", който те кара и да се смееш, и да плачеш

Евгения Чаушева от Actualno.com е номинирана за "Рицар на книгата"

В мрежата на "Паяка" - Ларш Кеплер представя злодей, по-брутален от всякога

Световноизвестният художник Кантен Гребан посвети прочувствена илюстрация на българските читатели (СНИМКИ)

Чудовищата са реални в "Децата на хълма" от Дженифър Макмеън

Ново издание на абсолютния бестселър на майстора на психотрилъра Себастиан Фитцек - "Терапията"

Излезе "Нож" на Салман Рушди: Първата му творба след нападението (ВИДЕО)

Наградиха писателката Елфриде Йелинек с почетен френски орден

Албанският писател Григор Бануши пристига за премиера (СНИМКА)

"Чудните приказки на баба. В градината" – пролетен букет от очарователни истории

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com